Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 11:11

Ημέρες Γαστρονομίας στο Cape Sounio: "Το Καλαντάρι της Γεύσης" στου … φεγγαριού το τάσι

Του Γιάννη Παναγόπουλου

Μέσα Ιουνίου και κρατώ στα χέρια μου την πρόσκληση για το καλαντάρι της γεύσης του Cape Sounio. Ξεκίνησα από την Καλαμάτα για Αθήνα. Σε σαράντα λεπτά με το αυτοκίνητο από το πολύβουο γεμάτο κίνηση και ζέση κέντρο της Αθήνας έφτασα στο ξενοδοχείο Cape Sounio, όπου το ελληνικό καλοκαίρι είχε την τιμητική του. Ζεστό καλοκαιρινό αεράκι με τη μοσχοβολιά του Αιγαίου και ήχοι από τα τζιτζίκια με συνεπήραν στον τρελό χορό. Μέσα σε αυτό το καλοκαιρινό φόντο η πόρτα του ξενοδοχείου ανοιχτή και στην υποδοχή οι άνθρωποι της Grecotel.



Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου, ο Υποδιευθυντής και το χαμογελαστό προσωπικό ήταν όλοι εκεί, με το χαμόγελό τους να αποτελεί υπόσχεση ότι όντως η διαμονή στο Cape Sounio θα μείνει αξέχαστη. Και η εμπειρία ξεκίνησε με έναν δίσκο γεμάτο δροσερά κοκτέιλ (ότι πρέπει όταν η θερμοκρασία έχει σκαρφαλώσει στους 31 βαθμούς) για να το απολαύσω με φόντο τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα, του "αφέντη" της περιοχής, όπως τον ονόμαζαν στα αρχαία χρόνια.



Αφού συζήτησα με όλους ήρθε η ώρα να αντικρίσω το δωμάτιο, που θα με φιλοξενούσε για δυο ολόκληρες ημέρες. Μια γλυκιά αγωνία και προσμονή είχε κατακτήσει το μέσα μου. Ανοίγει η πόρτα και τα μάτια μου χρειάστηκαν πάνω από δέκα λεπτά για να μπορέσουν να “αγκαλιάσουν” όλα αυτά που αντίκρισα μέσα στο δωμάτιο. Μια αρχοντική και ταυτόχρονα λιτή μεγαλοπρέπεια στην επίπλωση. Τα έπιπλα ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τον χώρο δημιουργώντας ένα δωμάτιο λειτουργικό και ευχάριστο. Στην τραπεζαρία του δωματίου με περίμενε ένας τεράστιος ασημένιος δίσκος με όλα τα φρούτα και τους χυμούς του καλοκαιριού. Ξέρω, οι περισσότεροι από σας θα πουν: “καλά τι το διαφορετικό έχουν αυτά τα φρούτα”; Δεν είναι μόνο η ποιότητα των φρούτων και των χυμών, αλλά ο τρόπος σερβιρίσματος και η αγάπη που παίρνεις από την αύρα των ανθρώπων και του τόπου.


 
‏Όλα γύρω μου ήταν τόσο φυσικά , τόσο ελεύθερα τόσο τέλεια... Από τα χαμόγελα του προσωπικού, την περιποίηση, που είχα στο δωμάτιό μου, μέχρι το πιο απλό πράγμα που είναι η αναλογία της ζάχαρης στον καφέ μου. Και αφού τελείωσα με την ξενάγησή μου στο δωμάτιο, αποφάσισα να περιπλανηθώ στους κήπους του resort. Κοιτώντας γύρω μου τα δωμάτια του ξενοδοχείου που ήταν αγκαλιασμένα από τεράστια καταπράσινα πεύκα, ελιές με κορμούς - έργα τέχνης και κάτω από αυτά μικρά αμπελάκια και φυσικά με θέα στη θάλασσα με τα καραβάκια, δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω το καλύτερο. Όλα ήταν μοναδικά.



‏Άφησα πίσω μου το ξενοδοχείο και κατηφόρισα προς την υπόγεια διάβαση που θα με οδηγούσε στην παραδεισένια παραλία με τα κρυστάλλινα νερά. Στο νου μου οι στίχοι του Ελύτη: " Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου μένει μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".



‏Αφού χαλάρωσα λίγο στις ξαπλώστρες χαζεύοντας το Ναό του Ποσειδώνα, αισθάνθηκα μέσα μου μια ανατριχίλα και ένα ταρακούνημα καθώς είδα τη σκιά από τις κολόνες του Ναού να χτυπά στη θάλασσα, έτσι όπως χτυπούσε ο Ποσειδώνας τη θάλασσα με την τρίαινά του. Κοιτάζω το ρολόι μου και έχει πάει έξι, οπότε σηκώνομαι και ανηφορίζω προς το δωμάτιο για να ετοιμαστώ για το γαστρονομικό ταξίδι, που μας έχουν ετοιμάσει. Σας το είχα υποσχεθεί από την αρχή… το Cape Sounio είναι η αφετηρία για πολλά ταξίδια.
 
‏Γευστική εμπειρία
 

Όλο το προσωπικό βρισκόταν σε ετοιμότητα και οι μυρωδιές από τις δημιουργίες του σεφ είχαν αρχίσει να κερδίζουν τις μύτες μας. Στο κεντρικό εστιατόριο μια τεράστια ροτόντα με ασημένια πιάτα με θέα τον ναό του Ποσειδώνα, που φωτιζόταν από το φεγγάρι, ίδιο ασημένιο πιάτο καθώς έβγαινε από το πίσω μέρος του βουνού.  Αφού συζητήσαμε με τον κο Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη (Operations Director) και τον κο Στράτο Μαυραλεξάξη  (Διευθυντή του ξενοδοχείου) για την Grecotel και για την Agreco Farm καθώς και για τα επόμενα σχέδια τους, ήρθε η ώρα της γευσιγνωσίας.

Ο chef, Σάκης Τζανέτος είχε ετοιμάσει για μας πέντε πιάτα, που από την ονομασία και μόνο μου δημιούργησαν το ερέθισμα να τα δοκιμάσω. Στην τεράστια βεράντα του κεντρικού εστιατορίου γευτήκαμε: ταρτάρ τόνου με ανανά, σάλτσα tataki και λαβράκι ceviche με χαβιάρι αχινού και πιπεριά τσίλι, ριζότο με γαρίδες, lime και σιρόπι ντομάτας, φιλέτο λαβράκι με σπανάκι, καλαμαράκια, ginger και κόλιαδνρο - Σάλτσα αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης και βιολογικό ελαιόλαδο Agreco, μαγικό φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος με φουά γκρα, βελούδινη κρέμα σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με μαύρη τρούφα.


 
‏Και αφού έχω γευτεί τα παραπάνω και προσπαθώ να δω ποιο πιάτο ξεχώρισα, “σκάει” στο τραπέζι μια σφαίρα σοκολάτας με σορμπέ βατόμουρο αρωματισμένο με γιασεμί και ζεστή σούπα σοκολάτας με νιφάδες fleur de sel και με ανατινάζει. Ήταν το πιο ωραίο γλυκό που έχω φάει στην ζωή μου!!!


 
Μεσημεριανό στο “Aegean Grill”


 

Στο Aegean Grill ξεκίναγα πάντα από τις σαλάτες. Η μία καλύτερη από την άλλη. Όλες με προϊόντα Agreco και φυσικά το βιολογικό λάδι να ξεχωρίζει και να είναι ο πρωταγωνιστής των πιάτων. Κράταγα το μενού στα χέρια μου και κάθε σειρά με προβλημάτιζε ακόμα πιο πολύ για το τι να διαλέξω. Ερωτεύτηκα τις γαρίδες σαγανάκι, τους κολοκυθοκεφτέδες με την εξαιρετική σος γιαουρτιού,  καθώς και τα ολόφρεσκα καλαμαράκια με το φρεσκοστιμμένο λεμόνι. Τα μπιφτεκάκια σχάρας με τις πιτούλες και τις τηγανητές πατάτες δεν θα τα ξεχάσω πότε.
 
‏Τα βράδια στο Yali


 
O Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης μου είπε: “ Αν δεν επισκεφθείς το Yali δεν έχεις δει τίποτα”… Και πραγματικά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο με τέτοια θέα. Ακριβώς πάνω στην θάλασσα με θέα το ναό του Ποσειδώνα μπορείς να απολαύσεις ένα γευστικό πλούτο από θησαυρούς της θάλασσας. Ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με ξεχωριστό τρόπο. Η υπέροχη χαλαρωτική μουσική ήταν το ιδανικό μουσικό χαλί για να σε κάνει να θέλεις να μπεις σε ένα από τα ιστιοφόρα και να βρεθείς κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα
 
‏Η εμπειρία του πρωινού


 
‏Πραγματικά για να γυρίσεις την αίθουσα πρωινού και να ανακαλύψεις όλα τα πιάτα χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο ενδιάμεσες στάσεις. Πριν πάρω το πιάτο στα χέρια μου είχα τσιμπήσει αποξηραμένα φρούτα και μικρά σοκολατένια γλυκάκια, γιατί δεν το κρύβω είμαι πολύ λιχούδης. Πραγματικά το πρωινό αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία. Χιλιάδες πιάτα για όλα τα γούστα και όλες τις ορέξεις. Θα μου μείνουν αξέχαστες οι παραδοσιακές κρητικές πίτες, τα κρητικά λυχναράκια και το ολόφρεσκο ντακάκι με την ζουμερή τριμμένη ντομάτα.  Όταν τελείωσα είπα ευτυχώς έχω άλλη μια μέρα για να μπορέσω να τα δοκιμάσω όλα…!!!
 
Cape Sounio's Organic Garden


 
‏Ο κήπος του resort αποτελεί από μονός του ένα ξεχωριστό προορισμό. Αφού κάναμε μια βόλτα ανάμεσα στις ντοματιές, στις κολοκυθιές, στις αγγουριές και στα υπέροχα αρωματικά βότανα και κόψαμε ολόφρεσκα λαχανικά  καθίσαμε στη δροσιά μιας ξύλινης πέργκολας όπου τα δοκιμάσαμε με θαλασσινό αλάτι και με την συνοδεία της κρητικής ρακή. Αυτό που μου έμεινε πιο πολύ ήταν τα λόγια του Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη: “H ουσία αυτού του resort είναι αυτός ο κήπος”. Είναι τρομερό ο δυόσμος που συνοδεύει το κοκτέιλ σου ή ο βασιλικός που αρωματίζει το φαγητό σου ή τα λαχανικά που τρως να προέρχονται από τον βιολογικό κήπο του Cape Sounio.


 
Χαλάρωση στο ολοκαίνουριο Spa Retreat
 
‏Επόμενος σταθμός μετά τον κήπο το ολοκαίνουριο spa του ξενοδοχείου. Μου το είπε από την πρώτη ημέρα ο διευθυντής του ξενοδοχείου Στράτος Μαυραλεξάκης ότι πρέπει να απολαύσω την μοναδικότητα του spa.  Χαλάρωσα λίγο σε μια κούνια μέχρι να μπω για την θεραπεία μου και απόλαυσα έναν ολόφρεσκο δροσιστικό χυμό πορτοκάλι κάτω από τα πεύκα που με τα αρώματά τους μαζί με τη θέα της καταγάλανης θάλασσας με ηρέμησαν απίστευτα.


 
‏Χάθηκα για λίγο μέσα στις τόσες ομορφιές και μπήκα στη καμπίνα μου για να απολαύσω το μασάζ μου. Ο φωτισμός και η χαλαρωτική μουσική καθώς και η ηρεμία των κοριτσιών του spa με χαλαρώσαν αμέσως. Το 40λεπτο μασάζ με τα αγιουβερδικά έλαια με χαλάρωσε τόσο, που χρειάστηκα πάνω από μισή ώρα για να νιώσω ότι έχω πλάτη, χέρια, κεφάλι. Ένιωθα πως είχε αποδράσει από πάνω μου όλο το άγχος της καθημερινότητας.
 
‏ Πραγματικά το Cape Sounio, Grecotel Exclusive Resort αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό που κρύβει του δικούς του μύθους. Ανακαλύψτε τους σε ένα ταξίδι που δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Κυρίως όμως "Μετά το καλαντάρι των γεύσεων" έχω να σας πω πως αν δεν γευτείτε τις συνταγές του ξενοδοχείου δεν μπορείτε να πείτε ότι έχετε γνωρίσει τι θα πει γεύση!!! Μαζί θα έχετε και τη μοναδική εμπειρία του τόπου.  Λένε πως αν δεν σταθείς στο Σούνιο να αγναντέψεις την θάλασσα δεν μπορείς να πεις πως έχεις γνωρίσει το Αιγαίο.

‏Γεμάτος ευχαρίστηση πήρα το ταξίδι της επιστροφής με ορθωμένα τα άσπρα πανιά στο καράβι του Θησέα...
 
Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ