Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 10:39

Οι ευρωπαϊκές πτήσεις γέμισαν τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας

Ρώσοι, Πολωνοί, Σουηδοί, Βρετανοί και Γερμανοί κατακλύζουν και φέτος τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας, ενώ η εσωτερική ταξιδιωτική κίνηση συνεχίζει να καταγράφει πτώση. Πάντως οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι θα καλύψουν τις εσωτερικές απώλειες με τους ξένους, που όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δείχνουν να προτιμούν το νομό μας. Τις προσδοκίες ότι φέτος το καλοκαίρι το τουριστικό ρεύμα θα είναι ισχυρό, ενισχύουν και οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αισιοδοξία υπάρχει και για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, καθώς κρατήσεις γίνονται και για το Σεπτέμβριο. Αντίθετα μια όχι και τόσο καλή χρονιά φαίνεται ότι θα έχουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, σύμφωνα με όσα λέει η αντιπρόεδρος του συλλόγου τους Χριστίνα Μελεξοπούλου.

Αισιόδοξοι για την τουριστική κίνηση τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν είναι οι ξενοδόχοι, όπως λέει με δηλώσεις του στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Galaxy" Σπύρος Λαγωνικάκος. Λέει λοιπόν ότι παρόλο που «ο Ιούνιος ξεκίνησε χάλια εξαιτίας του κακού καιρού, νομίζω ότι θα εξελιχθεί σε μια καλή χρονιά». Την αισιοδοξία του αυτή στηρίζει στο ότι «οι μέχρι τώρα κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αρκετά ικανοποιητικές». Επισημαίνει ωστόσο ότι οι Ελληνες τουρίστες είναι... δυσεύρετοι και την τουριστική κίνηση και φέτος ανεβάζουν Σουηδοί, Γερμανοί, Ιταλοί και μεμονωμένοι Ρώσοι τουρίστες. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Artina" επισημαίνει και αυτός ότι ο Ιούνιος δεν πήγε καλά. «Ο κακός καιρός, τα προβλήματα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και το ότι οι Ελληνες φτώχυναν κι άλλο, συντέλεσε στο να πέσει η τουριστική κίνηση στο ξεκίνημα του καλοκαιριού», λέει. Ομως η κατάσταση φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς «ο Ιούλιος και Αύγουστος δείχνει μια δυναμική και γίνονται κρατήσεις και από Ελληνες, που όπως πάντα κλείνουν τελευταία στιγμή». Ενώ από ξένους τουρίστες προτίμηση στην περιοχή της Τριφυλίας δείχνουν «οι Γερμανοί, Δανοί, Αυστριακοί και Βέλγοι». Ετσι λοιπόν με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις πιστεύει ότι «θα είναι καλύτερα από πέρυσι, αν τραβήξει και ο Σεπτέμβρης και υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν». 

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Horizon Blu" Γεράσιμος Τράνακας, αν και λέει πως σαν καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το πελατολόγιό του για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, σημειώνει ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι Ελληνες αυτοί που προτιμούν για διακοπές την Καλαμάτα. Οσο για την φετινή τουριστική σεζόν αναφέρει ότι το καλοκαίρι «προμηνύεται πολύ καλό και η σεζόν φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη του Αυγούστου και θα έχουμε ένα δυνατό Σεπτέμβρη για τα δεδομένα της πόλης». Οσο για τους ξένους που κάνουν κράτηση, σημειώνει ότι «ζήτηση υπάρχει από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», ενώ «μικρότερη είναι η ζήτηση από την Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία». 

Ο Θανάσης Πατριαρχέας, εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου "Messinian Bay", αισιοδοξεί ότι η φετινή σεζόν θα πάει λίγο καλύτερα από πέρυσι. «Με τις μέχρι τώρα κρατήσεις είμαστε αισιόδοξοι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σημειώνει. Πιστεύει επίσης ότι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έρθουν και Ελληνες τουρίστες. «Ο εγχώριος τουρισμός είναι η δύναμη της Καλαμάτας», επισημαίνει και προσθέτει ότι το ρεύμα από το εξωτερικό είναι ισχυρό, με τουρίστες να έρχονται «από χώρες όπως η Σουηδία, καθώς βοηθά το αεροδρόμιο με τις απευθείας πτήσεις». Ετσι φέτος «έρχονται και από τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αυστρία, καθώς και την Αυστραλία. Επίσης στην Καλαμάτα έχουμε και μεμονωμένους Ρώσους πελάτες. Τέλος, επισημαίνει ότι καλή δυναμική σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος. 

Ο Γιώργος Κουτίβας, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου "Elite City Resort" πιστεύει και αυτός ότι «θα είναι καλή σεζόν φέτος, σύμφωνα με τις κρατήσεις». Λέει λοιπόν ότι ήδη η πληρότητα του ξενοδοχείου για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι υψηλή και «μέσα στις επόμενες ημέρες θα συμπληρωθούν και τα κενά». Μάλιστα επισημαίνει ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η πληρότητα έφτασε το 98% και αναμένεται το ίδιο και φέτος. Αισιόδοξος είναι και για τον Σεπτέμβριο, καθώς «ανεβαίνει ο συνεδριακός τουρισμός στην περιοχή μας και κοιτάζουμε να ανοίξουμε και τον Οκτώβριο». Λέει ακόμα ότι «φέτος, όπως και από πέρυσι, έχουμε μεγάλη αύξηση των ξένων τουριστών και σε αυτό έχει συντελέσει το ότι υπάρχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με ξένους προορισμούς, αλλά και το ενδιαφέρον τουριστικών γραφείων να κλείσουν συμβόλαια με ξενοδοχεία». Αντίθετα «οι Ελληνες έχουν μειωθεί και στην περιοχή μας βλέπουμε περισσότερο Ρώσους, Πολωνούς, Σουηδούς, Γερμανούς, Γάλλους και λίγους Ιταλούς». 

Ο Δημήτρης Μακαρούνης, διευθυντής του "Akti Taygetos Resort" επισημαίνει ότι η Καλαμάτα γίνεται προορισμός για τους ξένους τουρίστες. «Ερχονται Πολωνοί και Ρώσοι και αυτό είναι σπουδαίο γιατί έτσι θα ανοίξει η αγορά μας στο εξωτερικό, αλλά χάσαμε τους Ελληνες», σημειώνει. Λέει ακόμα ότι φέτος ειδικά τα μηνύματα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν είναι πιο ισχυρά από ποτέ και αυτό οφείλεται «στα συνέδρια που γίνονται και εκτός καλοκαιρινής σεζόν».  

Ο υπάλληλος υποδοχής του ξενοδοχείου "Elektra Hotel & Spa", Παναγιώτης Καραγεωργίου, λέει ότι τα μέχρι τώρα μηνύματα «δεν είναι πολύ καλά, δεν υπάρχουν προκρατήσεις και εκτός από τα Σαββατοκύριακα που γίνονται συνέδρια στην πόλη, η εικόνα φαίνεται να αλλάζει μετά τις 15 Ιουλίου». Και αυτό το αποδίδει στο ότι «η Καλαμάτα είναι προορισμός κυρίως για Ελληνες, αλλά βοηθάνε οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και οι ξένοι».

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου "Mantinia Bay", Μαρία - Ραφαέλα Μπαλαφούτη, λέει πως αν και το ξενοδοχείο είναι μικρής δυναμικότητας και λειτουργεί πρώτη χρονιά «βλέπουμε ότι η κίνηση εξελίσσεται θετικά και τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο και Αύγουστο από Πέμπτη έως Δευτέρα είμαστε πλήρεις». Και προσθέτει ότι «η κίνηση μας ικανοποιεί έως τώρα και ευελπιστούμε ότι θα πάει καλύτερα και λόγω των ξένων τουριστών, κυρίως Σκανδιναβών και Γερμανών». Τέλος επισημαίνει ότι «υπάρχει ζήτηση και για το Σεπτέμβριο και υπάρχουν τηλέφωνα και για τον Οκτώβρη». 

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων και ιδιοκτήτρια των ενοικιαζόμενων δωματίων "Lida Apartments",  Χριστίνα Μελεξοπούλου λέει ότι «δεν έχει κίνηση ο Ιούνιος και οι κρατήσεις για τον Ιούλιο είναι ελάχιστες». Αντίθετα για τις περιοχές της Καλαμάτας και της Μικρής Μαντίνειας «ο Αύγουστος θα ξεκινήσει πολύ καλά και είναι σχεδόν κλεισμένος». Εκτιμά λοιπόν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «η χρονιά θα είναι σαν την περσινή, που δεν ήταν καλή για τα ενοικιαζόμενα.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη