Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 02:56

Καλαμάτα: Οι «Μουσικές του Κόσμου» φτάνουν στο τέλος τους

Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» έχει στόχο να παρουσιάσει το πλήθος των διαφορετικών τάσεων της μουσικής, παντρεύοντας την παράδοση με την Jazz  μουσική, την κλασική μουσική με το ρεμπέτικο, τον εκλεκτικισμό της λόγιας μουσικής του 20ου αιώνα με την πειραματική μουσική του 21ου και διοργανώνεται από την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και πάντα σε  γόνιμη συνεργασία με τον σύλλογο «ΤΕΡΨΙΣ» (σύλλογος γονέων & κηδεμόνων των μαθητών – αλλά και φίλων- των σχολών της ΦΑΡΙΣ).

Στην λήξη, λοιπόν, του φετινού κύκλου, φιλοξενείται η Ορχήστρα εγχόρδων «Flex» σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στο μεγάλο- «παιδί» της κλασικής μουσικής αλλά και της μουσικής γενικότερα, τον Wolfgang Amadeus Mozart.

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, το «Flex», με συνοδοιπόρους την Βίκη Βασιλειάδη στο φλάουτο και τον Θοδωρή Τζοβανάκη στο πιάνο, θα παρουσιάσει το Divertimento για έγχορδα,την Serenata notturna, το Andante για φλάουτο και το Κονσέρτο για πιάνο σε Φα μείζονα Κ 314 σε καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση Ηλέκτρας Βεζύρογλου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Fle[xString ensemble

Το Fle[xString ensemble  δημιουργήθηκε το 2008 από την βιολονίστα Ηλέκτρα Βεζύρογλου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Πρωταρχικά το Fle[x] ήταν ένα κουαρτέτο εγχόρδων, αλλά ο κύριος στόχος ήταν να προσελκύσει νέους σπουδαστές με σκοπό να δημιουργηθεί μια πλήρης Ορχήστρα Εγχόρδων.

Το 2016 το Fle[x] παίρνει τη σημερινή ολοκληρωμένη του μορφή, ενός μεγάλου συνόλου μουσικής δωματίου από μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και του Ωδείου Αθηνών όπου στις κορυφαίες θέσεις εναλλάσσονται οι καθηγητές με τους τελειόφοιτους σπουδαστές. Το σύνολο παρουσιάζεται με διάφορους συνδυασμούς και σχηματισμούς από δύο όργανα σε ντουέτο μέχρι πλήρη ορχήστρα εγχόρδων 17-20 ατόμων.

Η ιδιαιτερότητα του συνόλου Fle[x] βρίσκεται στη σύστασή του και στον τρόπο προετοιμασίας του. Δυό ομάδες από διαφορετικές πόλεις, μια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και μια του Ωδείου Αθηνών, με κοινή διδασκαλία από την Ηλέκτρα Βεζύρογλου αλλά και με την ανεκτίμητη βοήθεια της Γεωργίας Τσολάκη (καθηγήτριας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας) και του Γιάννου Γιοβάνου (καθηγητή στο Ορφείο).

Παρότι το Fle[x] είναι αμιγώς σύνολο εγχόρδων, η σύνθεσή του προσαρμόζει στο εκάστοτε ρεπερτόριο με τη συμβολή επιπλέον οργάνων άλλων οικογενειών με σολιστικό χαρακτήρα (Fle[xplus[+]).

Το Fle[x] έχει εγκαινιάσει την συνεργασία του με το Keys of Change με σκοπό μέσα από κοινές δράσεις, μουσικά και μουσικο-εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας να βελτιώσουν τις ζωές νέων ανθρώπων και παιδιών που ζουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Το Fle[x] έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στις Βρυξέλλες, Wiesbaden, Φρανκφούρτη, Βιέννη, Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας, Αθήνα και Καλαμάτα.

Από τον Οκτώβριο του 2017 το Fle[x] είναι σύνολο in residence στο Ωδείο Αθηνών.

Τα μέλη του Fle[x]:

Ά βιολιά: Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Ελένη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Προδάνη, Παναγιώτης Μαυροειδής, Θανάσης Μπουφέας, Όλγα Μανσούδη.΄Β βιολιά: Γεωργία Τσολάκη, Ηρώ Καρτάνου, Ορέστης Σαρέλας, Γεωργία Σταθέα, Χαρά Γερασούδη. Βιόλες: Ηλίας Σδούκος, Σοφία Άϊζενμπαχ. Βιολοντσέλα: Γιάννος Γιοβάνος, Ιωάννα Λειβαδίτη, Κωνσταντίνος Χίνης. Κοντραμπάσο: Ερρίκος Σιδηρόπουλος – Βελίδης. Στα τύμπανα ο Ανδρέας Φαρμάκης.