Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 03:47

Ξεκινά το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

«Βασιλιάς» των οργάνων, αλλά και το πλέον μοναχικό όργανο, το πιάνο, έχει εδώ και έξι χρόνια το δικό του φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη, χάρη σε μια ομάδα ένθερμων (ιδιωτών) μουσικών.

Είναι αυτό το φεστιβάλ, που με σειρά πιανιστικών διοργανώσεων, με συναυλίες πρωτοποριακών έργων για πιάνο, νέους πιανίστες, masteclasses, κά, «εξάγεται» από τη φετινή διοργάνωση και στην Αθήνα, «υιοθετείται» από την Εθνική Λυρική σκηνή και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και γίνεται Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου.

Μ΄ ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, που κινείται από το κλασσικό μέχρι το σύγχρονο και το avant-garde, το φεστιβάλ προσφέρει ιδιαίτερες πιανιστικές εμπειρίες στο κοινό της πόλης, τα τελευταία έξι φθινόπωρα.

Στην φετινή, έκτη χρονιά σταθερής παρουσίας του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (4 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου), θα πραγματοποιηθούν, συνολικά πέντε ρεσιτάλ πιάνου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το μεγάλο event λήξης του φεστιβάλ, το σύνολο Piandaemonium με 6 πιάνα -12 πιανίστες- σε δύο μοναδικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ εντάσσεται το τριήμερο masterclass πιάνου με την πιανίστρια (εμπνεύστρια και ιδρύτρια προ 20ετίας του πρωτοποριακού Piandaemonium) Δόμνα Ευνουχίδου.

Στη σημερινή παρουσίαση του επικείμενου φεστιβάλ, την εξάχρονη πορεία της διοργάνωσης παρουσίασαν οι: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιανίστας, οργανωτής και «ψυχή» του, Σταύρος Σταύρου, επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιάνου και υπεύθυνος Μουσικών Εκδηλώσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (όπου φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ), καθώς και οι Χαράλαμπος Λεφάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Κώστας Μακρυγιαννάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ και ΔΩΘ είναι υποστηρικτές της διοργάνωσης).

Το νεοϊδρυθέν Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις 6 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, φιλοξενεί το σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, με στόχο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του «να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».

Στα πέντε χρόνια διοργάνωσης το φεστιβάλ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή περίπου 25.000 θεατών. Ταυτόχρονα, ως μοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού ως κυρίαρχος άξονας προβολής του πιανιστικού γίγνεσθαι.

Το φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

Στη φετινή διοργάνωση της Θεσσαλονίκης τα εισιτήρια κοστίζουν 10 και 5 ευρώ, ενώ ειδικά για τις δυο συναυλίες του Piandaemonium, 15 και 10 ευρώ. Στις συναυλίες των νέων καλλιτεχνών η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ