Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 22:30

Πάμε μία βόλτα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο και φωτογραφίες)

Είναι μία από τις πιο ωραίες βόλτες, που μπορεί να κάνει κάποιος περιφερειακά της Αθήνας. Εχει μάλιστα μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε αγαπημένο προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος φυσικά για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, το οποίο υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε εξωτικούς προορισμούς.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα αυτοχρηματοδοτούμενο δημιούργημα, εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα, από 350 διαφορετικά είδη.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο με την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη), ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες και 3 πολύ εντυπωσιακά μεγάλα κλουβιά – μικρογραφίες των 3 ηπείρων - στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

Από τον Απρίλιο του 2001 όταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προστέθηκε ‹‹Ο Κόσμος των Ερπετών›› ξεκίνησαν οι συνεχείς επεκτάσεις και προσθήκες που περιλάμβαναν το έκθεμα ‹‹Ελληνική Πανίδα››, με ζώα που συναντάμε σπάνια στην Ελλάδα (καλοκαίρι 2002), την ‹‹Αφρικανική Σαβάνα›› με ζώα από την Αφρικανική Ήπειρο (Φεβρουάριος 2003), το τμήμα με τις μαϊμούδες και τους πίθηκους (Ιούνιος 2003), την ολοκλήρωση του τμήματος των αιλουροειδών και την επέκταση της Αφρικάνικής Σαβάνας (Δεκέμβριος 2004), το «Δάσος των Μαϊμούδων», όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες (αρχές 2005), τη «γη των Τσίτα», όπου φιλοξενούνται 4 Τσίτα σε ένα μεγάλο χώρο τον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν μέσα από ειδικό διάδρομο, το τμήμα με τους χιμπατζήδες και τους γίββωνες (Μάρτιος 2008) και τέλος την «Περιοχή της ερήμου» όπου φιλοξενούνται ζώα όπως καμήλες, γάιδαροι Σομαλίας κλπ. (Απρίλιος 2008). Τον Μάιο του 2010 στο Πάρκο έκαναν την εμφάνιση τους 2 λευκοί ρινόκεροι και το Μάιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο «μεγαλώνει» την οικογένεια του φιλοξενώντας 4 δελφίνια και 2 θαλάσσια λιοντάρια.

Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των εγκαταστάσεων με τη «Δεινοσαυρόπολις» - ένα Μουσείο Εξέλιξης με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων καθώς και την «Ωκεανόπολις», ένα Πρότυπο Ενυδρείο.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέλος της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), αποτελεί σήμερα το μοναδικό στην Ελλάδα ζωολογικό πάρκο, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλη τη χώρα.

Μετρώντας ήδη μια δεκαετία «ζωής» προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους, μέσα από τη ζωή των 2.000 ζώων από 400 είδη που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις μας.

Ως μέλος της EAZA προτεραιότητα αποτελεί η τήρηση όλων των αυστηρών προδιαγραφών που απαιτούνται για τη σωστή φιλοξενία των ζώων.

Σε συνεργασία με την ΕΑΖΑ συμμετέχουμε ενεργά σε 21 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP), και 35 είδη στο πάρκο μας παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω του Βιβλίου γενεαλογίας και αναπαραγωγής (ΕSB).

Επίσης από την αρχή του 2004 το ΑΖΠ χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών πάρκων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικά πάρκα διεθνώς.

Για τους επισκέπτες, οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν ένα χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης. Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιδίωξη είναι να αποτελεί ταυτόχρονα και πρώτιστα, χώρο διασκέδασης αλλά και εκπαίδευσης για το κοινό και προστασίας και διατήρησης για τα ζώα.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Φωτογραφίες - Βίντεο: Γιάννης Μαρκάκης