Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 10:53

Ντ. Νικολάου: Για να κατοχυρώσεις έναν προορισμό σαν γαστρονομικό χρειάζεται πάνω από όλα «ηθική» αντιμετώπιση του τουρίστα

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο

 Ντίνα Νικολάου

"Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.

Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANE και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.

Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Το 2009, σε καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star, μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Παράλληλα, μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζω τις δημιουργίες μου μαζί σας, μέσω των στηλών μου στο περιοδικό «Γαστρονόμος» και την εφημερίδα «Καθημερινή».

Επειδή είμαι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται στους νεότερους, και ορμώμενη από την αγάπη μου για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της μαγειρικής, δίδαξα για αρκετά χρόνια στην Επαγγελματική σχολή Μαγειρικής, Chef d’ Oeuvre.

Επειδή πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς του κόσμου, συμμετέχω συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ Γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλω με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησα να παρουσιάζω την εκπομπή «Ελλήνων Γεύσεις» μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψουμε την αγαπημένες γεύσεις της χώρας μας! Ενώ παράλληλα, μέσα από το φυσικό χώρο κουζίνας σπιτιού σας προτείνω μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

Είμαι πολύ χαρούμενη που το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία μου για την μαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίμησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό. Μάλιστα, το τελευταίο μου βιβλίο «Grece cuisine familial et traditionnelle» εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martini ere». Την ελληνική έκδοση της γαλλικής αυτής έκδοσης, τη χρωστάω στις εκδόσεις Φερενίκη και στον κύριο Ζαμπούνη.

Όμως, πέραν των παραπάνω, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί το ταξίδι αυτό της ζωής μου, έχω κύριους συμπαραστάτες, τον άντρα μου και τα δύο μου παιδιά που για μένα αποτελούν την μεγαλύτερη διάκριση της ζωής μου."

 

- Φέτος σας βλέπουμε κάθε Κυριακή από την συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Πώς είναι η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μου με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είναι άψογη. Με τους ανθρώπους που τον  επανδρώνουν έχουμε την ίδια αισθητική και χειριζόμαστε  το θέμα της Ελληνικής γαστρονομίας  με την ίδια σοβαρότητα και ήθος .

- "Ελλήνων Γεύσεις"! Πώς προέκυψε ο τίτλος για την εκπομπή; Τι γεύση και τι άρωμα έχει αυτός ο τίτλος;

Το ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ είναι μια εκπομπή που πάντα ήθελα να κάνω και είμαι πραγματικά χαρούμενη που φέτος βρήκα την ομάδα που μπορεί να υποστηρίξει αυτό μου το όνειρο αλλά και το τηλεοπτικό κανάλι να το προβάλει. Ο τίτλος της εκπομπής ήταν ιδέα του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Στάμου και τον ασπαστήκαμε όλοι αμέσως με χαρά γιατί μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευφάνταστος είναι όμως η ουσία και η ακριβής περιγραφή της δομής της εκπομπής . Φυσικά ο τίτλος όπως αντιλαμβάνεστε έχει γεύση και άρωμα Ελλάδας . Μιας Ελλάδας που ελπίζει που αγωνίζεται που δημιουργεί. Αποφεύγουμε την ηττοπάθεια ,την κινδυνολογία και την απαισιοδοξία .Ψάχνουμε και αναδεικνύουμε το όραμα και τη δημιουργική δουλειά.

- Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να σας έχουμε στην πόλη μας. Πείτε μας δυο λόγια για τις εντυπώσεις σας από την επίσκεψη. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε κάθε φορά τους προορισμούς για τα γυρίσματα της εκπομπής;

Τη Καλαμάτα τη λάτρεψα ! δεν ήταν σαφώς η πρώτη φορά που ερχόμουν αλλά ήταν η πρώτη φορά που την  αφουγκράστηκα ,τη γεύτηκα ,την «μύρισα».  Μια πόλη γεμάτη ζωή με φιλόξενους και δραστήριους ανθρώπους που αγαπούν το τόπο τους και την ιστορία του. Μια πόλη με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον και μοναδικά προϊόντα .

- Στο Παρίσι έχετε δημιουργήσει με την αδελφή σας ένα εστιατόριο πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας. Μιλήστε μας για το πως δέχονται οι Γάλλοι τις ελληνικές γεύσεις.

Στο Παρίσι έχουμε με τη Μαρία Νικολάου την αδερφή μου το Ελληνικό μπιστρό EVIEVANE(από το αρχαίο Ελληνικό ευοί  ευάν ) Και δυο ντελικατέσεν  EVIEVANETRAITEURS  με μεγάλη επιλογή από Ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας . Έχουμε αγωνιστεί σκληρά με τη Μαρία για να πείσουμε τους Γάλλους πως η Ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο η τουριστική που γνωρίζουν . Να τους γνωρίσουμε τις ρίζες της αλλά και τις τοπικές κουζίνες , τα προϊόντα  μας αλλά και τις μαγειρικές τεχνικές μας .Οι Γάλλοι  δέχονται με μεγάλο ενδιαφέρον  τις Ελληνικές γεύσεις όταν αυτές είναι αληθινές και βασισμένες σε ποιοτικά  Ελληνικά προϊόντα .

- Ποιες από τις γεύσεις του εστιατορίου σας είναι οι αγαπημένες των Γάλλων και τι είναι αυτό που τους εντυπωσιάζει;

Εντυπωσιάζονται πάντα από τις πίτες μας και  τις χειροποίητες ζύμες  τους , με τη σάλτσα αυγολέμονο  και τα μαγειρέματα των θαλασσινών .αγαπούν ιδιαίτερα το ταραμά μας και τα πολίτικα ντολμαδάκια μας .

- Αν σας πρότειναν να παρουσιάσετε μια εκπομπή στη γαλλική τηλεόραση με τίτλο "Γάλλων Γεύσεις". Ποιο θα ήταν το περιεχόμενο της εκπομπής και τι το διαφορετικό θα είχε από τον "Ελλήνων Γεύσεις";

Στη Γαλλική τηλεόραση έχω κάνει τη δική μου εκπομπή στο CUISINETVμε τίτλο «η δική μου Ελληνική κουζίνα» και ενθουσίασε τους πάντες . Mε αυτό τον τρόπο μέσα από τις γεύσεις και τα προϊόντα σύστησα την Ελλάδα μας στους Γάλλους . Δεν θα μπορούσα να κάνω «Γάλλων γεύσεις» γιατί δεν είμαι Γαλλίδα και μπορεί μετά από 25 χρόνια να έχω γνώση και άποψη για τη Γαλλική κουζίνα αλλά δεν έχω αίσθηση και πάθος . Ακριβώς ότι έχω δηλαδή για την Ελλάδα και την εκπομπή μου «ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ».

- Η Ελλάδα είναι από τους Top προορισμούς στον κόσμο. Πιστεύετε ότι η γαστρονομία έχει παίξει σωστά τον ρόλο της στον τομέα αυτό ή θα πρέπει να έχει πιο δυναμική παρουσία;

Τα τελευταία χρόνια σίγουρα γίνονται προσπάθειες σοβαρές . Aυτό που λείπει όμως ακόμη είναι η συστηματοποίηση και ο προγραμματισμός . Σαφώς και η γαστρονομία μπορεί να βοηθήσει το τουρισμό και να δώσει άλλες διαστάσεις. Θα πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουν, όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα ότι για να κατοχυρώσεις ένα προορισμό σαν γαστρονομικό  χρειάζονται ποιοτικά  προϊόντα ,σεβασμός στις τοπικές κουζίνες και πάνω από όλα «ηθική» αντιμετώπιση του τουρίστα .

- Οι συνταγές της Ντίνας Νικολάου είναι για τον "άνθρωπο της διπλανής πόρτας", κάθε ηλικίας και αυτό το βλέπουμε από τον τρόπο παρουσίασης της συνταγής καθώς και από τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Πιστεύετε πως αυτό αποτελεί κίνητρο στον να μπουν στην κουζίνα και οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται καθόλου με τη μαγειρική;

Οι συνταγές μου καλύπτουν όλες τις ανάγκες και όλους τους επίδοξους ερασιτέχνες μάγειρες . Κάθε μέσα διαπιστώνω από την μεγάλη  επισκεψιμότητα της μαγειρικής  ιστοσελίδας μου www.dinanikolaou.gr ότι ο καθένας βρίσκει τη συνταγή και τη τεχνική που του αρμόζει ανάλογα με την εμπειρία του, τα γούστα του  και τον διαθέσιμο χρόνο που έχει για τη μαγειρική . Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες συνταγές υπάρχουν έμπειροι και άπειροι μάγειρες . Ο  καθένας πρέπει να επιλέγει να μαγειρεύει  σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

- Γενικά όταν κάνετε την επιλογή μιας συνταγής, ποιος είναι ο αποδέκτης στο μυαλό σας; Οι νέοι που θα αρχίσουν να μαγειρεύουν ή οι άνθρωποι που σίγουρα μπαίνουν στην κουζίνα και θα τα δοκιμάσουν;

Γράφω συνταγές για όλους , όχι όλα για όλους . Απλά η κάθε συνταγή πρέπει ναχει τον αποδέκτη της και από μένα την ανάλογη μεταχείριση . Θα ήταν μονότονο να έφτιαχνα συνταγές μόνο για μια κατηγορία . Λατρεύω τις εναλλαγές  και τις προκλήσεις στη δουλειά μου .

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Πολλά και πολυεθνικά . Δυο βιβλία στην Ελλάδα , ένα βιβλίο ελληνικής μαγειρικής στη Ρωσία , η αντιπροσώπευση της Ελληνικής γαστρονομίας στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ μεσογειακής γαστρονομίας MAD στο Μονπελιέ   και άλλα πολλά .