Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 09:12

Ελ. Ψυχούλη: Η επιστροφή στην απλότητα, είναι η επιστροφή στην αληθινή Ελληνικότητα

Η Ελένη Ψυχούλη μίλησε στο Travel - Ελευθερία Online  και στον Γιάννη Παναγόπουλο για το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί, για την εκπομπή της στον ΣΚΑΙ και για πολλά θέματα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε το 1963 στον Βόλο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού. Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη, με ειδίκευση στις εκδόσεις καταλόγων και τις δημόσιες σχέσεις. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι. Μετέφρασε 10 βιβλία από τα γαλλικά για τις εκδόσεις "Λιβάνη". Το 1999 ανέλαβε τη στήλη για το εστιατόριο "Πείνα" του "Symbol", ενθέτου της εφημερίδας "Επενδυτής".

Για 4 χρόνια είχε την ευθύνη της στήλης για το εστιατόριο στο "Κάπα", ένθετο της "Καθημερινής", και για 4 επίσης χρόνια τη στήλη για το εστιατόριο στο εβδομαδιαίο "Downtown" της Imako. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εφημερίδας "Πρώτο θέμα" έγραφε τη στήλη για το εστιατόριο στο κυριακάτικο ένθετο. Επίσης, είχε την ευθύνη των γαστρονομικών κομματιών στο περιοδικό "Blue" της αεροπορικής εταιρείας Aegean και σε όλα τα έντυπα των Ειδικών Εκδόσεων στις εκδόσεις Imako. Εργάστηκε ως συντάκτρια στο "View" της "Καθημερινής" και στον "Γαστρονόμο" της ίδιας εφημερίδας, από την αρχή της έκδοσής τους μέχρι τον Νοέμβρη του 2007. Για 5 χρόνια είχε την ευθύνη όλων των γαστρονομικών κομματιών, των γαστρονομικών ένθετων και τη στήλη για το εστιατόριο στο περιοδικό "Esquire" των εκδόσεων Imako, καθώς και στο περιοδικό "NITRO". Για 1 χρόνο συνεργάστηκε ως γαστρονομική συντάκτρια στη free press εφημερίδα "Lifo". Το 2004, εργάστηκε ωε γαστρονομική συντάκτρια στο περιοδικό "Ευ Ζην". Τα 4 τελευταία χρόνια εργάζεται ως γαστρονομική συντάκτρια στο περιοδικό "ΗΟΜΜΕ" και στα ειδικά ένθετα της εφημερίδας "Ημερησία". Εργάζεται ως ειδική συντάκτρια στο "Βήμα Γκουρμέ" και ως γαστρονομική συντάκτρια στα περιοδικά "ΒHMagazino", "V men", τα ταξιδιωτικά ένθετα της εφημερίδας "Τα Νέα" και του "Maison & Decoration" και ως ειδική συνεργάτρια στο περιοδικό "Cook Book", ένθετο του "Έθνους".

Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το περιοδικό "Olive" με ειδική στήλη για το εστιατόριο. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο "25 σεφ σε 25 λεπτά". Έχει συνεργαστεί ωε μόνιμη συντάκτρια με τα περιοδικά "Marie Claire", "Maison & Decoration", "Votre Beaute", "Celebrity,", "Ρink", "Ρassport", "Grazia" και "FREE". Έχει επίσης- προλογίσει βιβλία με θέμα τη μαγειρική. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, στο σαββατοκυριακάτικο μαγκαζίνο της ΝΕΤ με θέματα γαστρονομίας το 2005, στη ΝΕΤ και τον ΑΝΤ-1 στη δεκαετία του '90. Από τον Οκτώβρη του 2010 παρουσιάζει και επιμελείται την καθημερινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Σεφ στον αέρα" και εργάζεται με πάθος για το site της www.pirouni.gr

 

 Έχεις σπουδάσει γαλλική φιλολογία και κλασσικό πιάνο, ο τομέας της μαγειρικής πως μπήκε στη ζωή σου ;

 Ο τομέας της μαγειρικής προέκυψε αργά στην ζωή μου. Είχα την παράδοση της προγιαγιάς και της γιαγιάς οι οποίες ήταν Πολίτισσες και μαγείρευαν εκπληκτικά και είχα μέσα μου όλες αυτές τις γεύσεις. Έχω μέσα μου όλες τις συνταγές, χωρίς να μου τις πουν τις θυμάμαι που τις έβλεπα. Σιγά σιγά μετά τα 20 άρχιζα να μαγειρεύω. Σιγά σιγά μέσα στα χρόνια η μαγειρική έγινε επάγγελμα, πάθος και ψύχωση. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της ψύχωσης.

 Έχεις ζήσει 10 χρόνια στο Παρίσι, έχεις μετανιώσει που επέστρεψες στην Αθήνα;

Όχι δεν έχω μετανιώσει καθόλου γιατί έκλεισε ένας κύκλος. Έζησα την εποχή του '80 που ήταν μια χαρούμενη εποχή, μετά όταν αρχίσαμε να μπαίνουμε στα '90 η εποχή άλλαξε και ήταν πολύ δύσκολα εκεί οπότε δεν είχα θέση να μείνω παρά την επιτυχημένη καριέρα μου.

 Ασχολείσαι με τόσα πράγματα καθημερινά, γράφεις σε περιοδικά, σε ιστοσελίδες, έχεις την εκπομπή πως τα προλαβαίνεις όλα ;

Εγώ είμαι μη μου πεις να κάτσω σε ένα γραφείο και να κάνω την ίδια δουλειά για όλη μου τη ζωή, είναι κάτι που δεν το αντέχω. Έχω αλλάξει 4 καριέρες και έχω κολλήσει σε αυτή γιατί είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα κάθε ημέρα, δηλαδή υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, καταστάσεων που πηδά από το ένα θέμα στο άλλο που κάποιες φορές μου καίει τον εγκέφαλο, δηλαδή έχει περισσότερη ποικιλία από όση περίμενα. Κάθε 4 χρόνια αλλάζω καριέρα, βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια.

 Πως είναι η συνεργασία σου με τον ΣΚΑΙ και τον Ανδρέα Λαγό ;

Νομίζω πως δεν θα μπορούσα να ήμουν σε άλλο κανάλι επειδή ξέρω πως δουλεύουν τα άλλα κανάλια. Δεν έχω κανένα καημό με τη τηλεόραση, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η τηλεόραση και ο μόνος λόγος να την κάνω είναι να την κάνω όπως θέλω εγώ. Το ΣΚΑΙ δεν είναι καθόλου παρεμβατικό, γιατί είναι εκπομπή που γίνεται από τους χορηγούς. Έχουμε μια καταπληκτική ομάδα που μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ο Λαγός είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης γιατί είναι ένα εξαιρετικό παιδί.

 Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τους καλεσμένους στην εκπομπή σου;

Πιστεύω πως η καλή συνταγή είναι παντού. Προσπαθώ να δείξω πως άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων μπορούν να μπουν στην κουζίνα. Όλοι μπορούμε να μπούμε στην κουζίνα και όλοι έχουν να δείξουν ένα ωραίο φαγητό.

  Ποια συνταγή έχεις ξεχωρίσει από την εκπομπή σου ;

 Τις συνταγές τις ξετινάζουμε για να τις βγάλουμε, αλλάζουμε υλικά, διαδικασία. Όλες είναι καλές γιατί τις έχω περάσει από το προσωπικό μου φίλτρο. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι πολύπλοκες συνταγές.

 Έχεις δημιουργήσει μια σελίδα στο ίντερνετ (Το πιρούνι) πες μας δυο λόγια για αυτό.

 Το πιρούνι ήταν ο τρόπος μου να μπω και εγώ στην εποχή των sites γιατί πιστεύω ότι τα περιοδικά και γενικότερα το έντυπο είναι πεθαμένο. Πιστεύω πως το έντυπο θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύουμε. Το μέλλον είναι στα sites και εγώ το έκανα γιατί ήθελα να παρουσιάσω δουλειές που ήταν χρόνια στο συρτάρι.. Ήθελα να κάνω ένα ξεσκαρτάρισμα σε αυτά που έχω κάνει. Το έκανα για να καταχωρήσω κάποια παλιά πράγματα αλλά τελικά βάζω μόνο καινούρια.

  Έχει κυκλοφορήσει το νέο σου βιβλίο "Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού" . Τι σε έκανε να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο διηγείσαι στιγμές από το εξοχικό σου ;

 Η αγάπη και η ευτυχία που νιώθω για αυτό το μέρος. Περνάω τόσο υπέροχα εκεί , η πραγματική μου ζωή είναι εκεί. Ήθελα να μοιραστώ αυτό το πράγμα με τον κόσμο. Αν πρόσεξες στο βιβλίο δεν αναφέρω το όνομα του χωριού, γιατί θέλω ο καθένας να ταυτιστεί με το δικό του χωριό. Πιστεύω πως η επιστροφή στην απλότητα, είναι η επιστροφή στην αληθινή Ελληνικότητα, θέλω να δείξω στον κόσμο πως μπορεί να είναι χαρούμενος και με λίγα πράγματα και πως ο καταναλωτισμός δεν μας οδήγησε πουθενά. Επίσης το χωριό είναι το σύμβολο της νέας οικονομίας, η Ελλάδα θα σωθεί με την επιστροφή στο χωριό. Πρέπει η γη να καλλιεργηθεί.

 Τι σημαίνει για σένα μαμαδίστικο φαγητό ;

Μαμαδίστικό φαγητό σημαίνει φαγητό φτιαγμένο με αγάπη, μπορεί να μην είναι το πιο νόστιμο φαγητό γιατί δεν μαγειρεύουν όλες οι μανάδες καλά, αλλά είναι μαγειρεμένο με αγάπη, είναι μνήμη, είναι οικογένεια. Το μαμαδίστικό φαγητό είναι στέρεο φαγητό, φτιαγμένο με αληθινά υλικά.

 Όταν δοκιμάζεις τα φαγητά των καλεσμένων σου η έκφραση του προσώπου σου και οι ήχοι που βγάζεις είναι το καλύτερο κομπλιμέντο. Ευχαριστιέσαι πράγματι όλα τα φαγητά η τελικά είσαι μια καλή οικοδέσποινα ;

 Δεν μπορώ να πω ψέματα γιατί είμαι και Κριός. Μπορεί να κάνω ένα κομπλιμέντο παραπάνω στον καλεσμένο γιατί πρέπει να τον τιμήσω, αλλά δεν μπορώ να πέσω ανάσκελα με ένα φαγητό που δεν μου αρέσει, θα το κλείσω λίγο γρήγορα.

  Υπάρχει μια τάση να προβάλλονται συνταγές με λίγα υλικά και απλή εκτέλεση, είναι μια προσαρμογή στις ανάγκες τις εποχής ή αποτελούν πρόταση;

 Είναι μια πρόταση προσαρμοσμένη στις ανάγκες, δηλαδή οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από ποτέ και δεν έχουν και χρήματα, που σημαίνει με λίγα και απλά υλικά να μαγειρέψουμε. Αυτό το έκανε η ελληνική παράδοση, το έκαναν όλες οι παραδόσεις του πλανήτη οι οποίες ήταν φτιαγμένες για φτωχούς ανθρώπους, απλά, υλικά, γρήγορες παρασκευές. Αυτό το χάσαμε με τα γκουρμέ εστιατόρια και το lifestyle. Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που έκανε η γιαγιά μας, τραχανάς, νερό, λάδι, τρία υλικά, νοστιμότατο φαγητό. Από εκεί και πέρα ό, τι έχεις ρίχνεις μέσα. Οικονομικές και υγιεινές λύσεις.

 Σου έχουν ζητήσει φίλοι σου να τους φτιάξεις φαγητά που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή και τα λιγουρεύτηκαν ;

Τις μαγειρεύω εγώ, για εμένα είναι σαν να έχω κάνει εκατομμύρια σεμινάρια, έχω απελευθερωθεί πολύ στην προσωπική μου μαγειρική, ό, τι μαθαίνω στην εκπομπή και μαρέσει γυρνάω και το κάνω. Είναι σαν να πηγαίνω σχολείο, γυρνάω και διαβάζω.

 Αν η μαγειρική ήταν χρώμα ποιο θα ήταν, αν ήταν άρωμα, μελωδία;

Αν ήταν χρώμα θα ήταν το κόκκινο χαρούμενο, αν ήταν μελωδία θα ήταν μια ροκιά, αν ήταν άρωμα θα ήταν τα φαγητά της γιαγιάς μου που τα έχω ακόμα μέσα στη μύτη μου.

Επιμέλεια - Σύνταξη: Γιάννης Παναγόπουλος