Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 16:17

Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου η γαστρονομία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης

Η αξία της μεσογειακής διατροφής και τα οφέλη της, η ομορφιά της Χαλκιδικής και τα προϊόντα της, αλλά και η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύονται και παρουσιάζονται στο πλαίσιο ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με αντικείμενο τη μεσογειακή διατροφή.

Πρόκειται για το «Mediterranean Diet & Health» (Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία) που βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».

«Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνουμε το συγκεκριμένο συνέδριο -η πρώτη έγινε στην Βοστόνη πριν από δύο χρόνια- και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτήν τη φορά φιλοξενείται στη Χαλκιδική και θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να γνωρίσουν από κοντά οι σύνεδροι, οι οποίοι προέρχονται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, την περιοχή» είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Γιώργος Στάμου, παραγωγός και διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (The Cooking Odyssey) που προβάλλεται στην Αμερική εδώ και 10 χρόνια.

«Οι Αμερικάνοι τα τελευταία χρόνια έκαναν στροφή στον τομέα της διατροφής, αναζητώντας λύση σε προβλήματα υγείας» είπε ο κ. Στάμου και πρόσθεσε: «Διαβάζοντας λοιπόν δεκάδες μελέτες και έρευνες, συνειδητοποίησαν ότι αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Άρχισαν λοιπόν, να αναζητούν μεσογειακά προϊόντα, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως είναι το ελαιόλαδο, για παράδειγμα και τα παράγωγά του».

Τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής κατακτούν σταδιακά τη θέση που τους αξίζει στην αμερικάνικη αγορά, σύμφωνα με τον κ. Στάμου και η αξία τους αναδεικνύεται και προβάλλεται συνεχώς. Επιπλέον, όπως σημειώνει, στον τομέα των εξαγωγών και των πωλήσεων -ίσως λόγω οικονομικής κρίσης- έχουν εμπλακεί πολλές καινούργιες εταιρείες, που δίνουν σημαντική βαρύτητα, τόσο στην εικόνα και τη συσκευασία, όσο και στην προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων και αυτό επιδρά εξαιρετικά θετικά».

Το συνέδριο, που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στις 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στο Sani Resort, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας ή τυποποίησης ορισμένων προϊόντων, αλλά και τη γαστρονομία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Στάμου, είναι ιδιαίτερη και αγαπητή, διότι αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης από το οποίο έχει επηρεαστεί.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στάμου, η εκπομπή του σχεδιάζει με το νέο έτος, γυρίσματα που θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό να αναδειχθεί η γαστρονομία και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής, προσελκύοντας έτσι επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ