Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 06:39

Pulled pork: Ξεψαχνισμένο μελωμένο ψητό χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου

Το pulled pork, ξεψαχνισμένη χοιρινό δηλαδή, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο διαδεδομένα πιάτα της κουζίνας του αμερικάνικου Νότου.

Είτε καπνίζεται και ψήνεται στα κάρβουνα είτε σιγοψήνεται για αρκετή ώρα στο φούρνο, όπως στην παρακάτω συνταγή -μέχρι η σάλτσα να μελώσει και το κρέας, τρυφερό και χυμώδες, να χωρίζεται με τα χέρια ή με το πιρούνι- είναι αδύνατο να του αντισταθείς!

Σερβίρετέ το με ψητό καλαμπόκι, με σάλτσα γιαουρτιού, με σαλάτα κόλσλοου (λαχανοσαλάτα) ή/και με ψητές πατάτες. Την επομένη, όσο μείνει μπορείτε να το βάλετε σε κάποιο σάντουιτς ή να φτιάξετε ένα διαφορετικό σπιτικό μπέργκερ.

Υλικά:

1 ενιαίο κομμάτι από χοιρινό μπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλο (3 κιλά περίπου)
2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κιλό έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
6 λίτρα νερό
100 γρ. αλάτι
150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο σκεύος ή κατσαρόλα ανακατέψτε τα υλικά της μαρινάδας: Βάλτε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, ανακατέψτε για να διαλυθούν και μετά προσθέστε το κρέας μέσα στο υγρό μείγμα και αφήστε το τουλάχιστον για 12 ώρες στο ψυγείο.

Πριν το μαγειρέψετε, βγάλτε το από τη μαρινάδα, ξεπλύνετέ το με τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Κόψτε το σε 2 ή 3 κομμάτια στο ίδιο πάχος, βάλτε το στο ταψί, πασπαλίστε το με την πάπρικα, αλείψτε το με σάλτσα μπάρμπεκιου, βάλτε τις σκελίδες σκόρδου στο ταψί και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε το στους 170ο C για 2 ώρες. Ξεσκεπάστε το, αλείψτε το με σάλτσα μπάρμπεκιου και ψήστε το για 30 λεπτά ακόμα. Το κρέας θα είναι ψημένο σωστά όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 75ο C. Μπορείτε να το τσεκάρετε με ένα θερμόμετρο με ακίδα που θα τη βάλετε στο πιο συμπαγές κομμάτι.

Όταν ψηθεί το κρέας, αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια με το μαχαίρι. Μαλακώνει όμως τόσο ωραία, που το ψαχνό του χωρίζει με τα χέρια.

Αλατοπιπερώστε το αφού ψηθεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρετέ το με ψητό καλαμπόκι, με σάλτσα γιαουρτιού, με σαλάτα κόλσλοου, με ψητές πατάτες.

Πηγή: ethnos