Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 06:26

Σπιτικό burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό σπιτικό burger;

Μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο τσένταρ, μαρούλι και ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κλείνονται σε ψωμάκια, σε έναν συνδυασμό κλασικό και άκρως απολαυστικό. Αν θέλετε το burger σας ακόμη πιο ενισχυμένο, προσθέστε τηγανητές πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτά στικς, ένα τηγανητό αυγό ή καραμελωμένο μπέικον.

Υλικά:

4 ψωμάκια
4 φέτες ντομάτα
4 φύλλα μαρούλι ή σγουρή σαλάτα
4 φέτες τσένταρ
2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες

Για το μπιφτέκι:

800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά ή σπαλομίτα περασμένος μια φορά
2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού άλμη από τις πίκλες αγγουριού
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τα μπιφτέκια: Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά με το βούτυρο, 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και λίγο πιπέρι. Ζυμώστε το μείγμα, πλάστε 4 μπάλες και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, βάλτε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλατίστε τα, ρίξτε και το θυμάρι, σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά αφήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Βγάλτε τα μπιφτέκια από το ψυγείο, αφήστε τα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πατήστε τα με τα χέρια σας για να απλωθούν στο μέγεθος του ψωμιού και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, από 4-5 λεπτά για μέτρια μέχρι 8 λεπτά για καλοψημένα.

Λίγο πριν τα βγάλετε από το τηγάνι απλώστε από μία φέτα τσένταρ σε κάθε μπιφτέκι, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο ή με ένα μπολ το καθένα και αφήστε τα στην εστία μέχρι να λιώσει το τσένταρ.

Για να συνθέσετε τα burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ψήστε τα ελαφρώς στον φούρνο ή ζεστάνετέ τα στο αντικολλητικό τηγάνι. Αλείψτε τα από την κομμένη πλευρά με τη σάλτσα. Βάλτε στο κάτω μέρος με τη σειρά μαρούλι, ντομάτα, πίκλες, το μπιφτέκι με το τσένταρ, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και σκεπάστε το με το πάνω μέρος του ψωμιού.

Πηγή: ethnos