Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 06:02

Αρνάκι με πατάτες και μυρωδικά στον φούρνο - Ένα κλασικό φαγητό

Είναι φαγητό κλασικό κι αγαπημένο.

Σ’ αυτή τη συνταγή κόβουμε το αρνάκι, το αλείφουμε με ένα μείγμα με ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, μουστάρδα, δεντρολίβανο και ρίγανη, το τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε στο φούρνο. Όταν ψηθεί, στραγγίζουμε όση σάλτσα έμεινε στο ταψί, προσθέτουμε 125 ml λευκό κρασί και μια κουταλιά μουστάρδα, τα σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν και τα σερβίρουμε με το κρέας και τις πατάτες που έχουν γίνει στο μεταξύ σκέτο λουκούμι.

Υλικά:

1 αρνίσιο μπουτάκι ή σπάλα περίπου 2 κιλά χωρίς κόκαλο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κιλό πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
2 κουτ. γλυκού ρίγανη
χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
250 ml λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Χαράξτε το κρέας και ανοίξτε το σε μια μεγάλη φέτα.

Ανακατέψτε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Αλείψτε το κρέας με το μείγμα του ελαιόλαδου.

Τυλίξτε το ρολό και δέστε το με σπάγκο μαγειρικής. Βάλτε το ρολό στο ταψί, προσθέστε το σκόρδο και τα κρεμμύδια, ρίξτε το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230ο C για 20 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180ο C, ψήστε για 30 λεπτά και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο.

Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τες σε μικρότερα κομμάτια και ρίξτε τες στο ταψί με το κρέας. Ραντίστε τες με λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε τες και συνεχίστε το μαγείρεμα για 45 λεπτά ακόμα.

Πηγή: ethnos