Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 06:50

Πένες αλ αραμπιάτα

Η arrabiata είναι τόσο καυτερή, που όποιος την τρώει γίνεται κόκκινος σαν τον εξαγριωμένο από τον θυμό, τον λυσσασμένο άνθρωπο (arrabbiare = λυσσάω).

Εδώ, το μυστικό της επιτυχίας είναι τα καλής ποιότητας υλικά και το τελικό μαγείρεμα των ζυμαρικών μαζί με τη σάλτσα.

Penne allarrabbiata (Πένες αλ αραμπιάτα)

Χρόνος: 25 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 

400 γρ. πένες

800 γρ. ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και χοντροκομμένες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1½ κ.γ. αποξηραμένη καυτερή πιπεριά peperoncino* ή 2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες

100 γρ. τυρί pecorino Romano, τριμμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού, λεπτοκομμένα

αλάτι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε, φυλάσσοντας λίγο από το νερό όπου έβρασαν. Εν τω μεταξύ βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και αφήνουμε να ζεσταθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το peperoncino και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουμε τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό που φυλάξαμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το pecorino Romano και τον μαϊντανό ή τον βασιλικό.

* Η ποσότητα του peperoncino εξαρτάται από το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό. Υπολογίζουμε όμως ότι τα σπόρια είναι πιο καυτερά από το περίβλημα της πιπεριάς.

Πηγή: ethnos