Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 06:50

Εύκολο και νόστιμο παραδοσιακό κανταΐφι

Υπάρχουν πλέον αρκετές παραλλαγές όσον αφορά τη γέμιση -με καρύδια, γαρύφαλλο, βούτυρο- όμως το μυστικό για ένα πετυχημένο κανταΐφι εκτός από το ίδιο το κανταΐφι είναι το σωστό σιρόπιασμα.

Υλικά:

1/2 κανταΐφι
1/2 φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές κονιάκ
λίγο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη

για το σιρόπι

3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/5 κούπα γλυκόζη
ξύλο κανέλας ή ξύσμα λεμονιού
φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Ξάνετε το κανταΐφι και το χωρίζετε σε περίπου 30 μακρόστενες λωρίδες. Μην τις αφήνετε πολύ ώρα απλωμένες γιατί θα ξεραθούν. Μπορείτε να τις σκεπάσετε με μια υγρή πετσέτα έτσι ώστε να διατηρούν την υγρασία τους.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και την φρυγανιά. Ραντίζετε με λίγο κονιάκ και με ένα κουτάλι τοποθετείτε το μείγμα στην άκρη της κάθε λωρίδας και αρχίζετε το τύλιγμα. Δεν πρέπει να είναι σφιχτό το ρολό κανταΐφι ώστε να παραμείνει αφράτο και μετά το ψήσιμο.

Τοποθετείτε το κανταΐφι σε ταψί που προηγουμένως το έχετε περάσει με λίγο λάδι ή μαργαρίνη και ψήνετε στους 170 C για 30-35 λεπτά ( μπορείτε να το σκεπάσετε με μια λαδόκολλα για να μην σας αρπάξει).

Σιρόπι

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα (εκτός από τα φιστίκια Αιγίνης), και τα βράζετε για περίπου 5-10 λεπτά. Μόλις το κανταΐφι είναι έτοιμο και ζεστό, το περιχύνετε με το σιρόπι και το αφήνετε να το απορροφήσει όλο. Πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.

Πηγή: travelgirl