Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 12:48

Χίος: Πορεία στον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Μαρκέλλας (βίντεο-φωτoγραφίες)

Δεν είναι δυνατόν να είσαι λάτρης του προσκυνηματικού τουρισμού και να βρεθείς στη Χίο, να μην επισκεφθείς το Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας, η μνήμη της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου.

Το χωριό της Αγίας Μαρκέλλας βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Χίου, στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού. Πάνω από την πανέμορφη παραλία υπάρχει η Μονή της Αγίας Μαρκέλλας, ενώ εάν ακολουθήσετε την παράκτια διαδρομή μήκους 1,2 χλμ. με τα πόδια μπορείτε να φθάσετε στο Αγίασμας, στον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Μαρκέλλας.

Η διαδρομή είναι σε αρκετά σημεία της εντυπωσιακή, καθώς από την μία πλευρά απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ από την άλλη ορθώνονται επιβλητικά - αν και σε ορισμένα σημεία επικίνδυνα- οι βράχοι. 

Φθάνοντας στο Αγίασμα μπορείτε να δείτε το μικρό πέτρινο εκκλησάκι και τον τόπο, όπου θρυλείται ότι μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα.

 

              (Φωτογραφίες: Δημήτρης Πλεμμένος)

 

Πού βρίσκεται

Τι λέει η παράδοση

H Αγία Mαρκέλλα είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πολιούχος της Χίου.

Γεννήθηκε και έζησε κατά τη διάρκεια του δεκάτου τετάρτου αιώνα στη Βολισσό της Χίου. Ανατράφηκε ως Χριστιανή από τη μητέρα της παρόλο που ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα της πέθανε και η Μαρκέλλα συνέχισε να μελετά την Καινή Διαθήκη, να προσεύχεται στο Θεό και να ζει μια ζωή σύμφωνα με αυτά που της είχε διδάξει.

Περίπου στα δέκατα όγδοα γενέθλιά της, ο πατέρας της την ανάγκασε με πολύ σκληρό τρόπο και με απειλές να γίνει ειδωλολάτρης, ενώ η παράδοση αναφέρει ότι ο ίδιος την ποθούσε ερωτικά!

Φοβισμένη, διέφυγε στα κοντινά βουνά και κρύφτηκε σε έναν θάμνο. Ο πατέρας της την βρήκε, με τη βοήθεια ενός βοσκού και έβαλε φωτιά στο θάμνο για να την αναγκάσει να παρουσιαστεί.

Η Μαρκέλλα έτρεξε στη θάλασσα για να σωθεί αλλά ο πατέρας της την στόχευσε με το τόξο του και με ένα βέλος την πλήγωσε. Το αίμα της Αγίας έβαψε τους βράχους και αυτή την ημέρα, την ημέρα της εορτής της, το αίμα της γίνεται ορατό σε αυτούς τους βράχους.

Όταν τραυματίστηκε, προσευχήθηκε στον Ιησού Χριστό να την κρύψει. Ένας βράχος άνοιξε και έκρυψε το σώμα της μέσα, αλλά όχι το κεφάλι της. Ο πατέρας της την αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι στη θάλασσα, το οποίο βγήκε στην παραλία της Κώμης.

Ο βράχος αυτός αναβλύζει έως τις μέρες μας Αγίασμα. Μαρτυρίες πιστών αναφέρουν ότι η εικόνα της είναι θαυματουργή και πως όταν ο ιερέας στις 22 Ιουλίου, που εορτάζεται η μνήμη της, διαβάζει την παράκληση το νερό της θάλασσας βράζει και σταματά όταν τελειώσει. Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι και εκατοντάδες προσκυνητές έρχονται όχι μόνο από το νησί αλλά και από όλο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο του chiosphotos.gr:

.