Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 10:39

Η Καστοριά «αλλάζει πρόσωπο» - Ετοιμάζεται να υποδεχτεί περισσότερους τουρίστες (φωτο)

Παραλίμνιες βόλτες με ηλεκτρικό τρενάκι, διαδρομές με το καράβι στη λίμνη και street food festival με γεύσεις από την τοπική γαστρονομία που έρχεται το Φθινόπωρο.

Η Καστοριά αλλάζει πρόσωπο, «φοράει τα καλά» της και διεκδικεί δυναμικά να αναβαθμίσει τη θέση της στην τουριστική αγορά.

Στα σχέδια του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, όμως, περιλαμβάνονται κι άλλες ουσιαστικές αλλαγές και δράσεις, καθώς όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι ψηλά στην ατζέντα. Η Καστοριά είναι ένας προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς άλλωστε, που «πουλάει» από μόνος του, όπως επισημαίνει, για αυτό τα σημεία στα οποία δίνει βαρύτητα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα προϊόν με διαχρονικότητα, είναι οι υποδομές.

Η μοναδική πόλη της Καστοριάς

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Έχει τουρισμό κυρίως τους χειμερινούς μήνες, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με κορύφωση τις ημέρες των Θεοφανίων, στα γνωστά σε όλους Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζεται το καρναβάλι της Καστοριάς. Τα χρώματα και οι εναλλαγές εικόνων ανά μέρα και ανά εποχή, όμως, η φύση, τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα αρχοντικά, οι γραφικές γωνιές, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες είναι μόνο ορισμένοι από τους λόγους για να την επισκεφθεί κανείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Η Καστοριά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βυζαντινή πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη. Διαθέτει περίπου 80 βυζαντινές εκκλησίες, κάθε μία ξεχωριστή. Ένα ταξίδι στο χρόνο που ολοκληρώνεται με τη ξενάγηση του επισκέπτη στο βυζαντινό μουσείο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι», επισημαίνει ο δήμαρχος Καστοριάς.

Από τα πιο δημοφιλή μέρη για τον επισκέπτη είναι το σπήλαιο του Δράκου, στην παραλίμνια οδό, λίγο πιο πέρα η Μονη Μαυριώτισσας, το Ενυδρείο και το αρχοντικό Τσιατσιαπά. Μέσα στα άμεσα σχέδια του δήμου είναι να τεθεί εκ νέου τον άλλο μήνα σε λειτουργία το ανενεργό τα τελευταία πέντε χρόνια καραβάκι που έκανε βόλτες τους επισκέπτες στην λίμνη ενώ σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού τρένου για την εσωτερική παραλίμνια διαδρομή.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορεντσίδης, κύριο μέλημα του δήμου είναι η αναδιάρθρωση των τουριστικών υποδομών με ενοποίηση των διαφορετικών νομικών προσώπων σε μια εταιρία, με ενιαίο εισιτήριο για τον επισκέπτη ενώ συγχρόνως δρομολογούνται έργα ασφαλτόστρωσης και καλλωπισμού των δρόμων. Όλα τα έργα θα γίνουν με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η Καστοριά διαθέτει συνολικά περί τις 3.000 κλίνες. Εκδηλώσεις όπως οι αγώνες κωπηλασίας που διοργανώνονται τον επόμενο μήνα γεμίζουν τα καταλύματα και για αυτό ο αθλητικός τουρισμός είναι μια θεματική μορφή τουρισμού στην οποία θα επενδύσουν ακόμη περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή θέλει να αναδείξει και ένα ακόμη μεγάλο και σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης που είναι η γαστρονομία της.

Τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές θα έχουν την τιμητική τους στο φεστιβάλ που διοργανώνεται το Φθινόπωρο. Μια γαστρονομική γιορτή με ένα διαφορετικό αέρα, ένα street food festival, με φαγητό στο χέρι που θα δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς και τους καταστηματάρχες της περιοχής να αναδείξουν τα προϊόντα και τις συνταγές τους. Συνδυαστικά ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και τα κρασιά της περιοχής, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στα δύο επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής το κτήμα Στεργίου και το κτήμα Μάγγελ που εντάσσονται στις οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και αποτελούν τμήμα της διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών.