Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 12:43

Covid-19: Επιφύλαξη για τα αεροπορικά ταξίδια - Τι λένε οι ειδικοί

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι αρκετοί άνθρωποι πλέον και με τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Ενδεχομένως, μάλιστα, να έχουν και δίκιο, δεδομένου ότι και αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προτρέπουν τους πολίτες να μην ταξιδεύουν παρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Μάλιστα, ζητούν από τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν καθόλου…

Κάποιοι ερευνητές έχουν, όμως, διαφορετική άποψη, τουλάχιστον μετά από μελέτη που διεξήγαγαν.

Όπως γράφει το CNNi, υπάρχουν πολύ λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια πτήσης.

Μάλιστα, παραθέτουν και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε πτήση από την Ταϊβάν προς τις ΗΠΑ, 12 επιβάτες εμφάνιζαν ήπια συμπτώματα και τελικώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ωστόσο, στη συνέχεια φάνηκε ότι δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλους επιβάτες ή μέλη του πληρώματος.

Υπάρχουν, όμως, και αναφορές για μετάδοση από επιβάτη σε επιβάτη.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, αναφέρει πως βρέθηκαν στοιχεία για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια τετράωρης πτήσης από το Τελ Αβίβ προς τη Φρανκφούρτη.

Ειδικοί εξηγούν ότι ο χαμηλός δείκτης μετάδοσης στις αερομεταφορές ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο αέρας στις καμπίνες των σύγχρονων αεροσκαφών ανανεώνεται κάθε δύο με τρία λεπτά ενώ την ίδια ώρα, στα περισσότερα αεροπλάνα υπάρχουν ειδικά φίλτρα που είναι σχεδιασμένα για να παγιδεύουν το 99,99% των σωματιδίων.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε ισχύ και αρκετά νέα πρωτόκολλα, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας για επιβάτες και πλήρωμα, θερμομετρήσεις αλλά και εντατικότεροι καθαρισμοί των αεροσκαφών.

Ο Άρνολντ Μπαρνέτ, καθηγητής στατιστικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) επιχείρησε να υπολογίσει τις πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Με βάση τα ευρήματά του, είναι 1 στις 4.300 –εάν φυσικά όλοι φορούν μάσκες.

Το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε 1 στις 7.700, εάν η αεροπορική εταιρεία έχει αποφασίσει να μην χρησιμοποιείται το μεσαίο κάθισμα κάθε σειράς.

«Τα περισσότερα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα τώρα από την προ Covid εποχή, και οι αερομεταφορές δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση για αυτό» είπε ο Μπαρνέτ, μιλώντας στο CNNi.