Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 11:11

Ζαγοροχώρια: Ένας ορεινός προορισμός με τη δική του προσωπικότητα!

Τα Ζαγοροχώρια είναι από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα ο οποίος και τις 4 εποχές του χρόνου αποκαλύπτει στον επισκέπτη την μαγεία του. Το χειμώνα αξίζει να τα επισκεφθείτε για να νιώσετε την θαλπωρή ενός κλασικού χειμερινού ορεινού προορισμού ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι για την πληθώρα των δραστηριοτήτων που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Ο επισκέπτης δύσκολα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα 46 ποιο χωριό θα επισκεφθεί καθώς όλα κρύβουν τα δικά τους όμορφα μυστικά.  Οι περισσότεροι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν. Γεφύρια, μνημεία, μονές και εκκλησίες, αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή, ντόπιες γεύσεις, όμορφες και χουζουριάρικες καφετέριες, και πολλές δραστηριότητες στη φύση. Το Μονοδέντρι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου το οποίο προσφέρει μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων.

Ξεκινήστε με μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού και αφού φορτίσετε τις μπαταρίες σας ακολουθήστε το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και και σας οδηγεί στη χαράδρα του Βίκου, τη βαθύτερη χαράδρα στον κόσμο. Από τα πιο εντυπωσιακά της Ευρώπης, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή οικοσυστημάτων και μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας. Έχει μήκος περίπου 20χλμ. και οι λάτρεις της φύσης μπορούν να παρατηρήσουν σπάνια είδη θάμνων και δέντρων καθώς και μοναδικά ενδημικά φυτά. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί δει και να θαυμάσει 18 ποικιλίες γερανιών, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπάνες.

Γύρω από το φαράγγι του Βίκου υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγοριού, όπως η Βίτσα ο Τσεπέλοβο, το Καπέσοβο, το Βραδέτο, το Μονοδένδρι, ο Ελαφότοπος, το Βιτσικό, η Αρίστη, το Πάπιγκο. Για να διασχίσετε το φαράγγι με πόδια θα χρειαστείτε περίπου 6 ώρες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή.

Extreme Sports

Η περιοχή θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως ο Παράδεισος για τους λάτρεις των σπορ. Η Trekking Hellas διοργανώνει διοργανώνει ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, canyoning στο Βραδέτο, Ιππασία στο Μεγάλο Πάπιγκκο, αναβάσεις στην Δρακόλιμνη, Πεζοπορίες στον Βοϊδομάτη, διάσχιση με 4 επί 4 των Ζαγοροχωρίων, διάσχιση του Φαραγγιού του Βίκου και τέλος, πεζοπορία στην σκάλα του Βραδέτο. Η No Limits, διοργανώνει ράφτινγκ και μόνοραφτ στον Αωό και στο Βοϊδομάτη, river trekking στην χαράδρα του Βίκου, πεζοπορία στην χαράδρα του Βοϊδομάτη, διήμερη πεζοπορική εκδρομή στην Δρακόλιμνη και μονοήμερη περιήγηση σε όλα τα Ζαγοροχώρια.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.trekking.gr  και στο www.nolimits.com.gr.

Επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος