Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 12:42

Χιονοδρομικά Κέντρα: Η απόδραση για τους bon viveur του χιονιού

Βρισκόμαστε για τα καλά στην καρδιά του χειμώνα και το χιόνι έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή του στα χιονοδρομικά κέντρα. Οι λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών sport σίγουρα θα βρεθούν σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο για να απολαύσουν το αγαπημένο τους sport και να ζήσουν από κοντά την μαγεία του χιονιού.

Χιονοδρομικό Κέντρο ΠαρνασσούΜια ανάσα από την Αθήνα το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού αποτελεί μια από τις αγαπημένες αποδράσεις αυτών που αγαπάνε το χιόνι και τα χειμερινά sport. Διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Για αυτούς που δεν αγαπάνε τα χειμερινά sport μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό καφεδάκι ή ένα σνακ δίπλα στο χιόνι καθώς το κέντρο διαθέτει καφετέριες - chalet και εστιατόριο.
www.parnassos-ski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Σε απόσταση μόλις 200 χλμ από την Αθήνα και κατατάσσεται στην λίστα με τα πιο άριστα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.  Πολύ συχνά διοργανώνει δραστηριότητες όπως βραδινό σκι καθώς και και πεζοπορίες ανάμεσα στα έλατα. Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα βρείτε 11 πίστες, εκ των οποίων οι 2 είναι baby πίστες για εκμάθηση στα πρώτα στάδια (μία υπάρχει δίπλα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων στο κάτω επίπεδο και μία στη Βαθειά Λάκκα) και 8 αναβατήρες.

www.kalavrita-ski.gr

Χιονοδρομικό κέντρο ΚαϊμακτσαλάνΕίναι το χιονοδρομικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα με άριστη ποιότητα χιονιού και με μεγάλες πίστες. Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρρα-Kαϊμάκτσαλαν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη της Έδεσσας και αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Oι επισκέπτες του Xιονοδρομικού Kέντρου μπορούν να καταλύσουν σε παραδοσιακούς ξενώνες ή ακόμα και στο Σαλέ του Xιονοδρομικού το οποίο βρίσκεται στα 2.050 μ. υψόμετρο με πανοραμική, εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Bεγορίτιδα.

Eπίσης, στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης-πώλησης ειδών εξοπλισμού σκι-snowboard. Υπάρχουν συνολικά 16 πίστες, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Οι δύο από αυτές είναι πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο. Εκτός από τις δύσκολες πίστες υπάρχουν τρεις πίστες εύκολες και τρεις πίστες «baby». Υπάρχει επίσης ένα σκαμμένο Snowboard Funpark για τους λάτρεις του snowboard, καθώς και πέντε χιλιόμετρα cross country με απεριόριστες διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Στη νότια πλευρά του βουνού είναι εγκατεστημένος ο αναβατήρας (καρέκλα), με δυνατότητα μεταφοράς 800 ατόμων την ώρα. Παρέχει πρόσβαση στις τρεις βασικές πίστες, μια εύκολη (μπλε) και δύο μέτριας δυσκολίας (κόκκινες), με μήκος κατά προσέγγιση δύο χιλιόμετρα κάθε πίστα. Στο πίσω, βόρειο μέρος του βουνού και στη θέση «Κρέμαση» ο συρόμενος αναβατήρας (άγκυρα) δημιουργεί ακόμη δύο τουλάχιστον πίστες για πιο έμπειρους χιονοδρόμους, με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο η κάθε πίστα. Υπάρχει ακόμη και ο δρόμος για την πρόσβαση των χιονοδρόμων από τον τερματισμό της καρέκλας στην πίσω πλευρά του βουνού, καθώς και το συνθετικό κομμάτι της επιστροφής. Χαμηλότερα, στη θέση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, υπάρχουν μικρές πίστες εκμάθησης.

www.kaimaktsalan.gr

Επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος