Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013 12:27

Λίμνη Πλαστήρα: Ένας ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση

Γραφικά και αμφιθεατρικά χτισμένα  χωριουδάκια , καταπράσινο τοπίο και μια όμορφη λίμνη , αποτελούν το σύνολο του τουριστικού προφίλ της περιοχής των Αγράφων και πιο συγκεκριμένα της Λίμνης Πλαστήρα, με τους γειτονικούς παραδοσιακούς οικισμούς που την περιτριγυρίζουν. Η σχετικά κοντινή της απόσταση από την Αθήνα (325 χλμ) και από τη Θεσσαλονίκη (250 χλμ), την καθιστούν ιδανικό προορισμό για το Σαββατοκύριακο, όλες τις εποχές του χρόνου, Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο, μιας και η περιοχή κάθε εποχή έχει διαφορετικά χρώματα.

Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός». Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλευση της δύναμης του νερού. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μ. και έχει περιφέρεια 40 χλμ.

Καθώς αφήνετε  πίσω σας  την πεδινή Καρδίτσα και το αμάξι σκαρφαλώνει στα Αγραφα, η βλάστηση οργιάζει και η διάθεση ντύνεται ανάλογα. Ο εκπληκτικός συνδυασμός οξιάς, καστανιάς και έλατου ελευθερώνει τις αισθήσεις, που γεμίζουν χρώμα, μυρωδιές και κρύο καθαρό αέρα.. Κάποια χωριά , κυρίως το Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας ,έχουν εκσυγχρονιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες του τουρισμού, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη, χωρίς να αλλοιώσουν όμως τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Άνετα ξενοδοχεία, υπέροχες ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές, αλλά και πολλά είδη δραστηριοτήτων αποκλείουν το ενδεχόμενο να πλήξεις. Ιππασία, ποδηλασία, ορειβασία, πεζοπορία είναι ορισμένες μόνο από τις προσφερόμενες επιλογές. Ταυτόχρονα, παιχνίδια με σκάφη, βάρκες, ιστιοσανίδες και θαλάσσια ποδήλατα γεμίζουν την επιφάνεια της λίμνης με κίνηση και χρώμα!

Τι να δοκιμάσετε: Διαφόρων ειδών πίτες, πέστροφες αλιευμένες από την ίδια τη Λίμνη, αρνί κλέφτικο, μοσχάρι κοκκινιστό τυλιγμένο σε μελιτζάνα, κόκορα κρασάτο, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από τοπικό συνεταιρισμό

Τι να αγοράσετε: Περιμετρικά της Λίμνης βρίσκονται αρκετά τουριστικά καταστήματα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, κρασί, τσίπουρο ( με γλυκάνισο ή χωρίς), διάφορα λικέρ- (εξαιρετικό το λικέρ καρύδι) γλυκά και μέλι.

Tips : μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Salοon- Φάρμα Ζαμπέτας όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε αρκετές εξωτερικές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο ποδήλατο, ιππασία περιμετρικά της Λίμνης, τοξοβολία και ποδηλασία.  Η ενασχόληση με τις παραπάνω δραστηριότητες θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!!!