Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 14:04

Συμβουλές για αναλήψεις από ΑΤΜ του εξωτερικού

Είτε χρειάζεστε ευρώ, λίρες Αγγλίας, ή πέσος, το να τραβήξετε χρήματα από ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) είναι ο πιο εύκολος και φθηνός τρόπος κάθε φορά που χρειάζεστε μετρητά όταν ταξιδεύετε.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ανταλλαγής χρημάτων μέσω ΑΤΜ είναι ότι όλες οι αναλήψεις μετρητών, γίνονται με βάση τη χονδρική συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι που σας συμφέρει περισσότερο από τις ταξιδιωτικές επιταγές ή το να κάνετε συνάλλαγμα επί τόπου στον προορισμό σας σε κάποιο ανταλλακτήριο.

Φυσικά και τα ΑΤΜ χρεώνουν κάτι παραπάνω για την «υπηρεσία διεθνούς ανάληψης», όμως αν χρειάζεστε απαραίτητα μετρητά, μέσω αυτών θα έχετε πάντα την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

  • Αν η κάρτα σας είναι PLUS, Cirrus ή Maestro τότε θα μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού στις ΗΠΑ και σε εκατοντάδες ακόμη χώρες σε όλον τον κόσμο. Το δίκτυο «PLUS» εξυπηρετεί και τις κάρτες Visa, ενώ τα «Cirrus» και «Maestro» τις MasterCard.
  • Στην Ευρώπη τα περισσότερα ΑΤΜ δε δέχονται Pin με περισσότερα από τέσσερα ψηφία.
  • Προκειμένου να μην «παγώσει» ο λογαριασμός σας ,για λόγους προστασίας όταν γίνονται αναλήψεις από το εξωτερικό, φροντίστε να ενημερώσετε την τράπεζά σας προτού ταξιδέψετε. Ρωτήστε ακόμη σε ποιο νούμερο μπορείτε να καλέσετε στον προορισμό σας, αν κάποιος σας κλέψει την κάρτα ή τη χάσετε. Και... μην το φυλάξετε στο ίδιο σημείο που βάζετε την κάρτα σας.
  • Αν μπορείτε έχετε πάντα μαζί σας και μια δεύτερη κάρτα, ή κάποια μετρητά, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης (αν σας κλέψουν ή χαθείτε).
  • Αρκετές τράπεζες χρεώνουν παραπάνω όταν πρόκειται για διεθνείς αναλήψεις μετρητών. Ρωτήστε προτού ταξιδέψετε την τράπεζά σας τι θα σας κοστίζει η ανάληψη, έτσι ώστε να γνωρίζετε το συνολικό κόστος που θα «χρεωθείτε» για κάθε μία, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει προειδοποίηση για το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας. Ίσως να σας συμφέρει περισσότερο να κάνετε μία ανάληψη με περισσότερα μετρητά, παρά περισσότερες από λίγα.

Της Βίκης Βαμιεδάκη από το news.gr