Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 09:50

Πτώση των ξενοδοχειακών τιμών σε όλη την Ευρώπη

Ο Νοέμβριος αποτελεί κατά παράδοση το μήνα προετοιμασίας για την  εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι ξενοδοχειακές τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν καθώς προ των πυλών βρίσκεται ο αγαπημένος μήνας για χειμερινές εξορμήσεις. Συμβαίνει όμως το ίδιο και το Νοέμβριο του 2013; Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Preis Index (tHPI) για το μήνα Νοέμβριο.

Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη ρίχνουν τις τιμές
Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζουν μείωση των ξενοδοχειακών τους τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση ξενοδοχειακών τιμών, της τάξεως του 27 τοις εκατό παρουσιάζεται στην Κύπρο (81 ευρώ ανά διανυκτέρευση), κατεξοχήν καλοκαιρινό προορισμό. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η μείωση των μέσων τιμών ανά διανυκτέρευση σε κατεξοχήν χειμερινούς προορισμούς όπως η Τσεχία, μείωση 25 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (79 ευρώ έναντι 117 ευρώ τον Οκτώβριο). Η γείτονα χώρα Ιταλία ρίχνει σε σχέση με τον Οκτώβριο τις μέσες ξενοδοχειακές τις τιμές κατά 21 τοις εκατό ( 104 ευρώ, έναντι 131 ευρώ τον προηγούμενο μήνα), ενώ και ο κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, η Αυστρία ρίχνει τις ξενοδοχειακές τιμές κατά 10 τοις εκατό (111 ευρώ έναντι 123 ευρώ για τον Οκτώβριο). Στο ίδιο μοτίβο και η Γερμανία με μείωση των μέσων ξενοδοχειακών της τάξεως του 11 τοις εκατό (100 ευρώ έναντι 112 ευρώ για τον προηγούμενο μήνα). Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά εφτά τοις εκατό (82 ευρώ έναντι 88 ευρώ για τον Οκτώβριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε όλη τα Ευρωπαϊκά κράτη αγγίζει το εννιά τοις εκατό και κυμαίνεται στα 104 ευρώ έναντι 114 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η διακύμανση των τιμών σε Ελλάδα και Κύπρο τα τελευταία χρόνιαΗ παρατεταμένη καλοκαιρία είχε ως συνακόλουθο αποτέλεσμα και την παράταση της θερινής περιόδου. Ρίχνοντας μια ματιά και συγκρίνοντας τις τιμές Νοεμβρίου 2013, 2012 και 2011 παρατηρείται ότι ανάμεσα στο 2011 και στο 2012 οι μέσες τιμές στους περισσότερους προορισμούς μειώθηκαν ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης.  Αντίθετα συγκρίνοντας τις τιμές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2013 στους περισσότερους προορισμούς, ιδίως τους καλοκαιρινούς προορισμούς, οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές ανά διανυκτέρευση έχουν αυξηθεί. Γεγονός που καταδεικνύει σαφώς ότι η θερινής περίοδος τη φετινή χρονιά διήρκησε περισσότερο. Στην  Κύπρο ωστόσο, η διακύμανση των τιμών μέσα στα τελευταία χρόνια δεν παρουσιάζει κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση καθώς οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα για το συγκεκριμένο μήνα.

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά booking sites.*