Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 11:02

Ολυμπία: Απόδραση στην κοιλάδα των θεών

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς στην Ελλάδα και, κυρίως, ένα από τα πιο ισχυρά τουριστικά "brandnames" παγκοσμίως.

Σε λιγότερες από 4 ώρες ξεκινώντας από την Αθήνα, ή σε 1 ώρα και 40 λεπτά με αφετηρία την Καλαμάτα, μπορεί κανείς να βρεθεί στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενας επιβλητικός αρχαιολογικός χώρος, που καθώς περπατάς και τον ανακαλύπτεις νιώθεις μέσα σου να ξετυλίγεται η "περγαμηνή της ιστορίας" - σαν να είσαι ο ίδιος πρωταγωνιστής των αρχαίων χρόνων.

Από τα σημαντικότερα κτήρια που συναντά κανείς εδώ είναι το ρωμαϊκό πρόπυλο, το Πρυτανείο, το Φιλιππείο, το Ηραίο όπου βρέθηκε και ο Ερμής του Πραξιτέλη, το Πελόπειο, το Νυμφαίο, το Μητρώο και, πιο κάτω, το στάδιο με τη στοά της Ηχούς.

Το στάδιο χωρούσε 40.000 θεατές και η περίμετρός του ισοδυναμούσε με 600 βήματα του Ηρακλή. Δίπλα του βρίσκεται ο μεγαλόπρεπος ναός του Δία, από τα μεγαλύτερα μνημεία σε πλούτο, μέγεθος και συμβολική αξία. Είναι δωρικός ναός με έξοχο διάκοσμο που ακόμα και σήμερα κόβει την ανάσα. Εδώ βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που τον αναπαριστούσε καθισμένο στο θρόνο του. Μετά το ναό, τα κτήρια που ακολουθούν είναι ακολουθεί το Βουλευτήριο, η Νότια στοά, το Λεωνιδαίο όπου φιλοξενούνταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι των Αγώνων, η Παλαίστρα του 3ου π.Χ. αιώνα και το Γυμνάσιο που ήταν χώρος προετοιμασίας των αθλητών.

Στον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο που βρίσκεται εκεί και να δείτε έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών ενώ στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ


Το μουσείο φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, τα οποία προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας αλλά και πολλά άλλα σπουδαία έργα από άλλα μουσεία. Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο είναι τα χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωικής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ.ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των ολυμπιακών αγωνισμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Αλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί ιδανικό προορισμό προσφέροντας μια τεράστια γκάμα από όμορφες εκδρομές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλες τις εποχές του χρόνου. Μια μαγευτική βόλτα στο Φλόκα για να δείτε πάνω στον λόφο το υπαίθριο θέατρο χτισμένο σε αρχαία πρότυπα, καθώς και μια στάση στον ποταμό Αλφειό για να χαζέψετε το φράγμα, είναι σίγουρα κάποιες από τις εξορμήσεις που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε στην περιοχή.ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΛΦΕΙΟΣ
Ο Αλφειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου με συνολικό μήκος 110 χλμ. και βρίσκεται στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών που έχουν το σύνολο της ροής τους επί ελληνικού εδάφους. Χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα: Στον Ανω Αλφειό που φτάνει μέχρι και τη Μεγαλόπολη, στον Μέσο Αλφειό που φτάνει στα φαράγγια, στα σύνορα Ηλείας - Αρκαδίας, και στον Κάτω Αλφειό που φτάνει στην Ηλεία. Συγκεντρώνει νερά από ποτάμια με σπουδαία οικολογική αξία και μεγάλη ιστορία, όπως ο Λάδωνας, ο Λούσιος, ο Ερύμανθος, ο Ενιπέας.

Επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος