Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 10:23

Οι “best value” προορισμοί για το 2014


Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών trivago.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα μέρη εκείνα από όλο τον κόσμο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για τη μοναδική ομορφιά τους και την ίδια στιγμή δεν απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλο προϋπολογισμό. Η λίστα των Best value προορισμών για το 2014 περιέχει τα πάντα. Από πόλεις που έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά τους όπως η Plitvička Jezera στην Κροατία, μέχρι και την μακρινή Puerto Princesa, στις Φιλιππίνες. Η λίστα είναι αποτέλεσμα των απόψεων των ταξιδιωτών και του αριθμού των κριτικών που έχουν γραφτεί σε περισσότερα από 200 διαφορετικά booking sites και στην trivago. Ένας συνδυασμός περισσοτέρων από 82 εκατ. περιγραφών και του μέσου όρου ξενοδοχειακών τιμών των προορισμών αυτών από το 2012 μέχρι και το 2013, ελήφθησαν υπόψιν προκειμένου να συνταχθεί η best value λίστα της trivago για το 2014.

Δύο ελληνικοί προορισμοί στην πρώτη δεκάδα

Την πρώτη θέση στη λίστα των 100 best value προορισμών της trivago 2014 καταλαμβάνει το Aït Benhaddou στο Μαρόκο. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην πόλη που τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλων σκηνοθετών για τα φυσικά της τοπία και έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη λόγω πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO κυμαίνεται στα 42 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πόλη Mostar στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία πήρε το όνομα της από τη βοσνιακή λέξη Mostari που σημαίνει φύλακες (αυτοί που φύλασσαν την παλιά γέφυρα για να μη περάσουν απέναντι οι εχθροί κατά το 16ο αιώνα). Η μέση τιμή διανυκτέρευσης στην πόλη που βρίθει ιστορίας κυμαίνεται στα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στην τρίτη θέση της λίστας συναντάμε την Ίο και πιο συγκεκριμένα τη Χώρα της Ίου, με την ίδια μέση τιμή διανυκτέρευσης (50 ευρώ).Η παρουσία της Ελλάδας είναι αισθητή στην πρώτη δεκάδα, καθώς στην έκτη θέση βρίσκεται ο χειμερινός προορισμός Μεγάλο Πάπιγκο, πολύ κοντά στο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, το Βίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεγάλο Πάπιγκο είναι ο ακριβότερος προορισμός της δεκάδας με μέση τιμή διανυκτέρευσης 58 ευρώ.Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ένας ακόμα προορισμός από το Μαρόκο, η Merzouga, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 50 ευρώ. Ακολουθεί η πρών πρωτεύουσα του Νεπάλ, Bhaktapur, με μέση τιμή δικλίνου δωματίου ανά διανυκτέρευση στα 42 ευρώ. Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν ανά σειρά προτεραιότητας, η πόλη Sucre της Βολιβίας (52 ευρώ), η ηλικίας 2.700 χρόνων πόλη Pingyao στην Κίνα (44 ευρώ), η πόλη της Πορτογαλίας Peneda-Gerês που φημίζεται για το τεράστιο εθνικό της πάρκο (49 ευρώ) και το θέρετρο αναψυχής στην Κίνα Yangshuo (43 ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει την εντονότερη παρουσία στην λίστα των 100 προορισμών καταλαμβάνοντας συνολικά οχτώ θέσεις. Η Ελλάδα, μαζί με την Ταϋλάνδη και την Ισπανία έρχονται δεύτερες με εφτά προορισμούς και ακολουθεί η Πορτογαλία με έξι προορισμούς. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στη λίστα των 100 προορισμών δηλώνουν ηχηρό παρόν και πρωτεύουσες κρατών όπως το Σαράγεβο (27η θέση, 66 ευρώ), η Σόφια (46η θέση, 63 ευρώ), το  Hanoi (50η θέση, 50 ευρώ), η Managua (62η θέση, 82 ευρώ) και το Βελιγράδι (84η θέση, 71 ευρώ).

Η πόλη Nashik (21η θέση, 67 ευρώ), ψηφίστηκε η πιο tourist friendly πόλη της Ινδίας για το 2013 και η πόλη Medellín (51η θέση, 81 ευρώ), ψηφίστηκε η πιο πρωτοποριακή πόλη του κόσμου για το 2013. Η πόλη Sibiu της Ρουμανίας αποτέλεσε την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2007[5] (18η θέση, 56 ευρώ), ενώ στη λίστα των 100 προορισμών εμπεριέχεται και η πόλη Nanjing της Κίνας που φιλοξενεί τους Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2014 (70η θέση, 67 ευρώ).