Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 09:41

Σήμερα η 1η μέρα του Navarino Challenge

Παρουσία του Ελληνοαμερικανού υπερμαραθωνοδρόμου Dean Karnazes, πραγματοποιήθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου του «Navarino Challenge», του πρώτου μαραθώνιου ενημέρωσης για τη Μεσογειακή διατροφή και ευαισθητοποίησης για την παιδική παχυσαρκία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013.


Την συνέντευξη Τύπου, χαιρέτησε με μήνυμα ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός, τονίζοντας ότι: «οι διοργανώσεις αυτές είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση τόσο της υγιεινής ζωής, της άθλησης και της σωστής διατροφής, όσο και του σημαντικότατου, μοναδικού τουριστικού προϊόντος που διαθέτει η πατρίδα μας. Η σημαντική προσπάθεια του Dean Karnazes να φέρει περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα νέα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, στην άθληση και τη σωστή διατροφή είναι αξιόλογη και αξιέπαινη». Επίσης, ανέφερε ότι: «στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, θέλουμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές οικογένειες, με επιστημονικό και υπεύθυνο τρόπο, τόσο να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα ταλέντα των παιδιών, όσο και να υιοθετήσουν τις καλές συνήθειες της άθλησης και της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά τους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ, κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, σημείωσε: «Η Costa Navarino έχει στόχο να συμβάλλει στην τοποθέτηση της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ως έναν προορισμό για αθλητισμό και για αθλητικό τουρισμό όλο το χρόνο.  Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο πρώτο «Navarino Challenge» με τη σημαντική παρουσία του Dean Karnazes».

Στη συνέντευξη Τύπου, μίλησε και ο Associate Director, Policy & Communications, της MSD Ελλάδας, Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση της MSD Ελλάδας να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, έχει για εμάς πολύ ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα.  Βασική αποστολή της MSD  παγκοσμίως είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Κι αυτό το επιδιώκουμε ποικιλοτρόπως, είτε ανακαλύπτοντας νέα φάρμακα και αυξάνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, είτε συμβάλλοντας στην εκπαίδευση του πληθυσμού σε ζητήματα πρόληψης και υγείας». Για να προσθέσει αργότερα ότι: «Το Navarino Challenge είναι μια αθλητική διοργάνωση που στόχο έχει να αναδείξει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με την προάσπιση της υγείας. Μέσα από αυτό το 3ημερό αθλητικό γεγονός, θα αναδειχτεί η διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, καθώς και η σημασία της σωματικής άσκησης, ενώ η συμμετοχή του Dean Karnazes, δεν μπορεί παρά να δώσει έμπνευση και να αποτελέσει κίνητρο για να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κι αυτό είναι που καθιστά αυτή τη διοργάνωση τόσο σημαντική.»Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Dean Karnazes ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων αναφέροντας ότι: «Είμαι Έλληνας και εξαιτίας της ελληνικής μου κληρονομιάς, ήθελα πάντα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να το πραγματοποιήσω. Το Navarino Challenge ήταν η καλύτερη αφορμή. Κύριος σκοπός του Navarino Challenge είναι να αναδείξουμε όλοι μαζί τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στους αθλητές και όχι μόνο. Είναι ένας μαραθώνιος τον οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε θεσμό». Σχετικά με την καταγωγή του σημείωσε ότι: «Το πλήρες μου όνομα είναι Κωνσταντίνος Νικολάου Καρνάζης. Αν και έχω γεννηθεί στις ΗΠΑ, η καταγωγή μου είναι 100% ελληνική – η μητέρα μου είναι από την Ικαρία και ο πατέρας μου από τη Σιλίμνα της Αρκαδίας», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι: «Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον αθλητισμό». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του και την σωστή διατροφή που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος, μιλώντας με απλό τρόπο και μέσα πάντα από τις προσωπικές του εμπειρίες. Σχετικά με τους επόμενους στόχους του τόνισε ότι: «Επιθυμία μου είναι να βρίσκομαι και πάλι εδώ του χρόνου, για το «Navarino Challenge», με σκοπό να συνεχίσουμε την πολύτιμη αυτή προσπάθεια που γίνεται για την ορθή ενημέρωση και να ενισχύσουμε την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία».

Ο μαραθώνιος «Navarino Challenge» πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.