Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 07:07

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος - Πρόβλεψη για ετήσια αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 5%

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του αεροδρομίου Δημήτρης Δημητρίου κατά την παρέμβασή του στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics.

Ο Δ. Δημητρίου σημείωσε ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με μια ετήσια αύξηση της τάξης του 5%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την τρέχουσα δεκαετία. «Σήμερα οι επισκέπτες της Αθήνας προέρχονται από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτή η διαφορετικότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διασυνδεσιμότητα ενός συγκοινωνιακού κόμβου. Στο αεροδρόμιο παρατηρούμε έτσι μια πανσπερμία διαφορετικών εθνοτήτων ανάμεσα στα εκατομμύρια των επισκεπτών με διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, διαφορετικές ανάγκες σε αγορές και διαφορετικό τρόπο διασκέδασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσε ακόμη ότι το μοντέλο ενός αεροδρομίου που υποδέχεται τουρίστες μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες έχει αλλάξει και αυτή η αλλαγή ωθεί στην ανάγκη της προσαρμογής των υποδομών. «Το αεροδρόμιο της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου, «διαθέτει λατρευτικούς χώρους για όλες τις θρησκείες, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ακόμη και για να κάνει ένας επισκέπτης γιόγκα».

«Η άλλη μεγάλη αλλαγή στις επιβατικές μεταφορές είναι ότι έχει αλλάξει το μοντέλο των τουριστικών προορισμών», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Δημητρίου. «Το σχήμα είναι "όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά". Ειδικά η μεσαία και μεσο-ανώτερη τάξη θέλει να ταξιδεύει πολύ και μακριά, αλλά και σε διάφορες εποχές και εβδομάδες μέσα στον χρόνο. Θέλει να ταξιδεύει μακριά γιατί έχει πλέον προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα».

Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι λεγόμενοι city breakers, δηλαδή οι άνθρωποι που επισκέπτονται μια πόλη για πολύ μικρό διάστημα. «Από 300.000 city breakers που είχαμε πριν από τρία - τέσσερα χρόνια, σήμερα προσεγγίζουμε τα 2 εκατομμύρια. Η Ελλάδα μάλιστα έχει τον υψηλότερο αριθμό διανυκτερεύσεων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του «Ελ.Βενιζέλος».

«Ολη αυτή η άνθηση δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ψηφιακή οικονομία» κατέληξε ο κ. Δημητρίου αναφερόμενος στις πολλές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις αερομεταφορές.

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, χορηγός επικοινωνίας του οποίου ήταν το ΑΠΕ - ΜΠΕ, φιλοξενήθηκε στο Ιδρυμα Ευγενίδου.