Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 07:52

5,5 εκατ. τουρίστες δέχτηκε φέτος η Κρήτη

Τον απολογισμό της φετινής χρονιάς στον τουρισμό της Κρήτης, έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου εκανε λόγο για μια εξαιρετική χρονιά, σε ότι αφορά τις αφίξεις κάνοντας λόγο για τους 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος στο νησί, περίπου 500.000 παραπάνω από πέρυσι.

Την αύξηση όπως είπε την έδωσαν οι « φουσκωμένοι» μήνες Μάιος και Οκτώβριος που ήταν σε σχέση με το 2017 παραπάνω κατά 40%. Την ίδια ώρα υπήρχε πάντως το παράδοξο να υπάρχουν κενά κρεβάτια τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κυρίως σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Γερμανοί και Αγγλοι στο νησί

Η Γερμανία είχε την τιμητική της με 900.000 επισκέπτες, ακολούθησαν οι Άγγλοι με 500.000, οι Σκανδιναβοί με 450.000 και ακολούθησαν οι Ρώσοι με 400.000.
Βέβαια τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα αν αναλογιστεί κανείς πως κάποτε με 12 εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα είχαμε περίπου έσοδα στη χώρα μας 12 δις και τώρα με 30 εκατομμύρια επισκέπτες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας θα φτάσουμε τα 15,3 δις.

Ερωτηματικά για μετά το BREXIT

Οπως αναφέρει το cretalive.gr για τη νέα χρονιά είναι γρίφος σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το BREXIT και πόσο θα επηρεάσει τη Βρετανική αγορά, είναι ζητούμενο η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς, η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεση της, ώστε να επανακάμψει πλήρως ενώ ξαναμπαίνει δυναμικά και η αγορά της Αιγύπτου. Σαφές κλίμα όπως είπε θα έχουμε μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ωστόσο υπάρχει και έλλειψη προσωπικού.

«Δυστυχώς είναι ο εφιάλτης πια για κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Ψάχνουμε κόσμο και δεν βρίσκουμε και πολλοί είναι προβληματισμένοι για το που θα κινηθεί η αγορά τουριστικής εργασίας του χρόνου. Αν πάμε έτσι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε , ενώ πολλές επιχειρήσεις ζουν με το φόβο να κλείσουν κάποιους εργαζόμενους κι αυτοί στην πορεία να βρουν κάτι καλύτερο και να εγκαταλείψουν την αρχική συμφωνία, με ότι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις». Δεν υπάρχει άλλη λύση κατά τον Πελεκανάκη παρά μόνο ο συντονισμός με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ώστε να έλθουν εργαζόμενοι, που είναι τώρα άνεργοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, στο νησί όπως και να αυξηθούν οι νέοι που θα έλθουν μέσω μαθητείας, από το εξωτερικό στο νησί.