Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 07:08

Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Αίγυπτο

Μια σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού στην Αίγυπτο θα έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος να συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας φέτος, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Ενώ ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί η αξία των αρχαίων πυραμίδων και άλλων τάφων στην Αίγυπτο ως τουριστικών προορισμών, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών φαίνεται πως μόλις τώρα ανακάμπτει από τα επτά και πλέον χρόνια εξτρεμιστικών επιθέσεων και πολιτικής αναταραχής.

Τα επίπεδα επισκεπτών ήταν αυξημένα περίπου κατά 40% σε ετήσια βάση στα τέλη του Σεπτεμβρίου και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί θα σημαίνει ότι ο ετήσιος αριθμός τουριστών θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. για πρώτη φορά από το 2012.

«Το 2017, κλείσαμε τη χρονιά περίπου στα 7,5 εκατ. (επισκέπτες). Από την αρχή του 2018, τα νούμερα είναι πολύ ωραία και υπάρχει μια πολύ απότομη ανοδική πορεία», δήλωσε στο Reuters η Ράνια αλ-Μασάτ, που έγινε υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου τον Ιανουάριο. Αν και δεν μπορούσε να δώσει μια ακριβή πρόβλεψη για όλα τα νούμερα, η αλ-Μασάτ πρόσθεσε ότι ο τουρισμός θα συμβάλει «πάνω από το 15% του ΑΕΠ» φέτος, έχοντας γίνει και πάλι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

Σε αυτό βοήθησαν η αποκλιμάκωση των εντάσεων για την ασφάλεια και η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλα έργα για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να έρχονται επισκέπτες. Αν και με καθυστέρηση, σχεδιάζει να ανοίξει το 2020 ένα νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), έκτασης 165.000 τετραγωνικών μέτρων, που εντάσσεται σε ένα ακόμα μεγαλύτερο συγκρότημα 491.000 τετραγωνικών μέτρων, δύο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες και τη Σφίγγα της Γκίζας.

Εκεί θα εκτίθενται πάνω από 100.000 τεχνουργήματα,  περιλαμβανομένων και 20.000 αντικειμένων που δεν έχουν ποτέ πριν παρουσιαστεί στο κοινό καθώς και 5.400 που ανακαλύφθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών το 1922.

ΑΠΕ-ΜΠΕ