Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 08:50

Ο ΣΕΤΕ στη Νάξο για την περαιτέρω τουριστική προώθησή της

Στην ανάδειξη της διασύνδεσης του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό στάθηκε μεταξύ άλλων, η 16η συνάντηση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που αυτή τη φορά έγινε στη Νάξο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία μετείχαν οι Γιάννης Μαργαρίτης, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και έπαρχος Νάξου, Μανόλης Μαργαρίτης, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, Γιώργος Αμβράζης, γενικός διευθυντής ΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ και η Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece, εκτενή αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης του αποτυπώματος του τουρισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μέσα από στοχευμένο σχέδιο που θα βασίζεται στις συνέργειες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη της διασύνδεσης του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, η οποία μπορεί άμεσα να ενισχύσει ποιοτικά την ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρει η χώρα στους επισκέπτες της. Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε στις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω τουριστική προώθηση της Νάξου, αλλά και του συμπλέγματος των νησιών των Μικρών Κυκλάδων, με τη συμβολή της Μarketing Greece.

Σε σχέση με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), αναδείχθηκε ιδιαίτερα η συμβολή του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, με την παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης και των εργαλείων για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, αλλά και οι δράσεις που αναπτύσσει με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, μέσα από την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία από το ΙΝΣΕΤΕ, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιείται το 18,8% των τουριστικών αφίξεων επί του συνόλου στη χώρα, το 25,7% των ταξιδιωτικών εισπράξεων και το 22% των διανυκτερεύσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις υφιστάμενες υποδομές τόσο της Νάξου, όσο και των Μικρών Κυκλάδων.

Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο της Νάξου -που δεν εξυπηρετεί διεθνείς πτήσεις- η κίνηση εσωτερικού για το 2017 κατέγραψε αύξηση κατά 61,3% σε σχέση με το 2016. Τα λιμάνια των Κυκλάδων για το διάστημα 2013-2016, κατέγραψαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 18,6%. Η εικόνα για το λιμάνι της Νάξου κατά την ίδια περίοδο είναι αυξητική, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 17,1%.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των επισκεπτών στα Μουσεία της Νάξου, για το 2017 καταγράφηκε αύξηση κατά 65,9%, μία εξέλιξη που αναδεικνύει την τάση διασύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ανάγκη δρομολόγησης περαιτέρω ενεργειών σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΤΕ, μαζί με το Ινστιτούτο του (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Μarketing Greece, πραγματοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά συναντήσεις σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με στόχο την ανάδειξη ζητημάτων σε σχέση με πρακτικές που επιτυγχάνουν τη βέλτιστη σχέση βιώσιμης ανάπτυξης και τουρισμού. Αυτός ήταν ο σκοπός και της σημερινής μας επίσκεψης στη Νάξο. Διαθέτοντας πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα, η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες υιοθέτησης πρακτικών διασύνδεσης του τουριστικού της προϊόντος με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό. Μαζί με τις

Μικρές Κυκλάδες, συγκροτούν ένα μοναδικό προορισμό στον κόσμο για τον επισκέπτη που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες», ανάφερε ο κ. Ρέτσος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ