Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 07:47

Καρδίτσα: Ταξίδι στον χρόνο με... ορθοπεταλιές

Ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, με ορθοπεταλιές, έκαναν δεκάδες Καρδιτσιώτες, όπως πριν από μερικές δεκαετίες ('50, '60, '70) όταν το ποδήλατο πρωταγωνιστούσε στην καθημερινότητά τους, ήταν βασικό μέσο μετακίνησης και συνάμα αναψυχής, όταν δεν είχε κυρίαρχο ρόλο το αυτοκίνητο.

Μια εκδήλωση που είχε έντονα τον χαρακτήρα της νοσταλγίας και που ανέδειξε για μια ακόμα φορά την πολυετή και βαθιά σχέση της πόλης της Καρδίτσας και των Καρδιτσιωτών με το ποδήλατο και με την οποία γιόρτασε ο δήμος Καρδίτσας την Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου, όπως καθιερώθηκε η 3η Ιουνίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Η πλατεία Πλαστήρα αποτέλεσε χώρο συνάντησης και έκθεσης παλιών ποδηλάτων που αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους πριν από σχεδόν μισό αιώνα και συνεχίζουν ακόμη να τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι σε μεγάλη πλέον ηλικία, τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, ποδήλατα στα οποία η κάθε οικογένεια έχει βάλει τη δική της σφραγίδα. 

Πολλοί Καρδιστιώτες δεν έχασαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ποδήλατα αυτά και να συνομιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και με Καρδιτσιώτες επαγγελματίες επισκευαστές και πωλητές ποδηλάτων που με την μεγάλη εμπειρία και τη γνώση τους συντηρούν για δεκαετίες αυτά τα οχήματα. Κάποιοι από αυτούς με πολλή αγάπη και μεράκι αναπαλαιώνουν παλιά ποδήλατα με γνήσια ανταλλακτικά που φέρνουν από τις χώρες κατασκευής τους, δίνοντάς τους μια «δεύτερη ζωή». 

Έτσι, πολλά από αυτά, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι επισκέπτες της υπαίθριας έκθεσης, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν χειρόφρενο και κόντρα και μερικά από αυτά διαθέτουν καρεκλάκι στο πάνω μέρος του σκελετού για να μπορούν να μεταφέρουν μικρά παιδιά. 

Τα μεγάλα και βαριά αυτά ποδήλατα, γνωστά ως «νταλίκες» ή «ματρακάδες» και τα οποία πριν κάποιες δεκαετίες διαφημιζόταν στις σελίδες των εφημερίδων, χρησιμοποιήθηκαν από το 1960 και μετά ως μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση των κατοίκων στην εργασία τους. Καθημερινά διένυαν μεγάλες αποστάσεις, δεκάδων χιλιομέτρων, τόσο με κρύο όσο και με ζέστη. Τα ίδια αυτά ποδήλατα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για τους καθημερινούς περιπάτους και τη μετάβαση ζευγαριών από τα γύρω χωριά στην Καρδίτσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα παλιά αυτά ποδήλατα είχαν άδεια κυκλοφορίας και έφεραν στο πίσω μέρος τον απαραίτητο αριθμό. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε οπτικοακουστικό από παλιότερες δράσεις του δήμου Καρδίτσας για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, καθώς και φωτογραφίες από τις δεκαετίες όπου τα ποδήλατα αυτά κυκλοφορούσαν μαζικά στους δρόμους της Καρδίτσας, που δίκαια φέρει τον χαρακτηρισμό «η πόλη του ποδηλάτου». 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος σημείωσε: 

«Η Καρδίτσα είναι η πόλη του ποδηλάτου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου διοργανώσαμε αυτή τη εκδήλωση για να γιορτάσουμε θαυμάζοντας τα ποδήλατα του παρελθόντος, τα οποία κυκλοφορούν ακόμα και μας θυμίζουν καθημερινά ότι το ποδήλατο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της πόλης, είναι κομμάτι της ζωής κάθε Καρδιτσιώτη. Ως δημοτική Αρχή είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου υλοποιώντας δράσεις και πολιτικές και προωθώντας έργα και παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ