Κυριακή, 27 Μαϊος 2018 07:31

To Άμστερνταμ θέλει να ελέγξει τη ροή των τουριστών

Η πόλη του Άμστερνταμ θέλει να ελέγξει τη ροή των τουριστών που κατακλύζουν τους δρόμους του, με την εφαρμογή μέτρων όπως για παράδειγμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων διαμονής και της αύξησης των φόρων, όπως προβλέπει σχέδιο της δημοτικής αρχής.

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της, κατακλύζοντας τα γραφικά σοκάκια της πόλης και τα κανάλια. Η αγενής συμπεριφορά μερίδας τουριστών και οι φθορές στην πόλη προκαλούν σε πολλούς κατοίκους ένα αίσθημα εξάντλησης και δυσφορίας.

Το σχέδιο, που εκπονεί η νέα δημοτική αρχή, στοχεύει στην «εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας», όπως επισημαίνεται στο αντίγραφό του που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο τουρισμός αποτελεί κομμάτι της διεθνούς κουλτούρας του Άμστερνταμ, που εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να υπεραγαπάμε» τονίζεται στο σχέδιο.

Όμως «η δημόσια όχληση, η συνεχής ροή τουριστών και τα απορρίμματα (που συσσωρεύονται) προκαλούν σε ορισμένες συνοικίες πολύ μεγάλη πίεση» συμπληρώνεται στο έγγραφο.

Το Άμστερνταμ είναι πάνω απ’ όλα «μια πόλη για να ζει κανείς και να εργάζεται», υπογραμμίζεται, συμπληρώνοντας ότι η τουριστική δραστηριότητα «βρίσκεται στη δεύτερη θέση».

Αρχής γενομένης από το 2019, ο φόρος διαμονής θα αυξηθεί και η πόλη θα αναζητήσει μέσα για να περιορίσει τον αριθμό των δωματίων ξενοδοχείων.

Επιπλέον, η ενοικίαση διαμερισμάτων για σύντομη διαμονή αναμένεται να απαγορευτεί σε ορισμένες συνοικίες και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιερόπλοια θα επανεξεταστεί.

Από τον Ιανουάριο, οι δημοτικές αρχές του Άμστερνταμ ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν σε 30 ημέρες τη δυνατότητα μίσθωσης καταλυμάτων μέσω ιστοτόπων όπως το Airbnb.

ΑΠΕ-ΜΠΕ