Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 07:31

ΠΟΤ: Οι Κινέζοι πρώτη δύναμη στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές δαπάνες και το 2017

Αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών παρουσίασαν όλες οι αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο το 2017, με κυρίαρχες τις ΗΠΑ (+12 δισ. δολάρια), την Κίνα (+8 δισ. δολάρια), τη Ρωσία (+7 δισ. δολάρια) και τη Βραζιλία (+5 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης Παγκόσμιου Βαρόμετρου του ΠΟΤ, η Κίνα παγιώνει τη κορυφαία θέση της στον κόσμο όσον αφορά τον όγκο των ταξιδιωτικών δαπανών στο εξωτερικό, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 258 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 5% συγκριτικά με το 2016.

Η αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών από τη Ρωσία κυμαίνεται στο +13%, έπειτα από χρόνια μειώσεων (31 δισ. δολάρια), σκαρφαλώνοντας κατά 3 θέσεις στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών και μπαίνοντας ξανά στην πρώτη δεκάδα στη θέση 8.

Η Βραζιλία παρουσιάζει ισχυρή αύξηση 20% με αποτέλεσμα να ανέβει 8 θέσεις στην κλίμακα χωρών, στη θέση 16 με 19 δισ. δολάρια ταξιδιωτικών δαπανών, ενώ και η Ινδία συνέχισε το ράλι ανάπτυξης με ρυθμό 9% στα 18 δισ. δολάρια, ανεβαίνοντας 4 θέσεις και φθάνοντας τη θέση 17.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες είχαν πολύ θετικές επιδόσεις το 2017 με πρώτες τις ΗΠΑ (+9), τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο. Οι αμερικανοί τουρίστες δαπάνησαν συνολικά 135 δις. δολάρια. Οι δαπάνες από Γερμανούς (την τρίτη μεγαλύτερη αγορά) και τους Βρετανούς (την τέταρτη) είχαν αύξηση 3% για κάθε χώρα, ενώ και από Γάλλους υπήρξε αύξηση 1% (πέμπτη). Η Αυστραλία (έκτη) είχε αύξηση 7% και ο Καναδάς (7η) 9%. Ολοκληρώνοντας την πρώτη δεκάδα ένατη είναι η Κορέα με αύξηση δαπανών 9% και η δέκατη η Ιταλία με +6%. Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρουσίασαν, εκτός του top 10, η Σουηδία (+14%) και η Ισπανία (+12%).Η ζήτηση για ταξίδια ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8%.

Πηγή: protothema