Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 14:10

Η Μαγιόρκα βάζει «φρένο» στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες

Μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb βάζει η Πάλμα ντε Μαγιόρκα απαγορεύοντας την τουριστική ενοικίαση ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η τοπική κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχωρά στη λήψη μέτρων προκειμένου να βάλει φραγμό στις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle oι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα δρομολόγησαν την απαγόρευση της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Ενοικίαση μονοκατοικιών στις αστικές περιοχές

Αυτό που θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στο εξής είναι η ενοικίαση μονοκατοικιών από τουρίστες στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι ενοικιάσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, πλησίον του αεροδρομίου ή σε επιχειρηματικές περιοχές.

Από τον Ιούλιο σε ισχύ η απαγόρευση

Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ωστόσο αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία. Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Τεράστιο το πρόβλημα των κατοίκων αφού οι τιμές των ενοικιαζόμενων σπιτιών έχουν αυξηθεί πάνω από 40% σε μια πενταετία/Φωτογραφία: PixabayΤεράστιο το πρόβλημα των κατοίκων αφού οι τιμές των ενοικιαζόμενων σπιτιών έχουν αυξηθεί πάνω από 40% σε μια πενταετία/Φωτογραφία: Pixabay

Στις ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες έχουν τεθεί ήδη αρκετές απαγορεύσεις στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τηρούσαν τις ισχύουσες διατάξεις, προσφέροντας τα καταλύματά τους προς ενοικίασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, η Wimdu και άλλες.

Σοβαρά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους

Η εξάπλωση των ενοικιάσεων μέσω εταιρειών όπως η Airbnb δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους πολλών τουριστικών περιοχών – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, τόσο σε νησιά όσο και σε αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα οξύ ήταν το πρόβλημα και στη Μαγιόρκα, όπου χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν επανειλημμένα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψουν το κόστος ενοικίασης ακινήτων.

Γεγονός είναι ότι τα ενοίκια στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία πενταετία.

Πάντως, παρά τη γενικευμένη πίεση να μπει φραγμός στις ενοικιάσεις ιδιωτικών καταλυμάτων σε τουρίστες στην περιοχή, δεν λείπουν και φωνές κριτικής για την απόφαση των τοπικών αρχών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων στηλιτεύει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα θα στερηθούν στο εξής το δικαίωμα να ενοικιάζουν τα καταλύματά τους και ως εκ τούτου χάνουν και τα έσοδα που απορρέουν από την ενοικίαση.