Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 12:11

Ελλάδα: Μεγαλύτερη πτώση τιμών από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη

Αν συμβολίζει κάτι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, είναι το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η πτώση των ξενοδοχειακών τιμών. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr, οι μέσες τιμές διανυκτέρευσης στην Ελλάδα ακολουθούν πτωτική τροχιά και την ίδια στιγμή το ποσοστό μείωσης είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr  για το μήνα Σεπτέμβριο.

Όπως είναι αναμενόμενο οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές ανά διανυκτέρευση πέφτουν αισθητά το Σεπτέμβριο (ποσοστό μείωσης 21 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που αποτέλεσε τον ακριβότερο μήνα των τελευταίων 3 χρόνων) με τη μέση τιμή να κυμαίνεται τον Αύγουστο στα 131 ευρώ ανά διανυκτέρευση και τον Σεπτέμβριο να κατρακυλά στα 103 ευρώ. Παρόλο αυτά όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, η μέση τιμή Σεπτεμβρίου 2012 ήταν ελαφρώς πιο μειωμένη σε σύκριση με το φετινό Σεπτέμβρη και κυμαινόταν στα 101 ευρώ. Ωστόσο η μέση τιμή διανυκτέρευσης το Σεπτέμβριο του 2011 κυμαινόταν στα 112 ευρώ ανά διανυκτέρευση, παρουσιάζοντας ελαφριά μείωση σε σχέση τη μέση τιμή Αυγούστου 2011 (121 ευρώ ανά διανυκτέρευση). Στο ίδιο μοτίβο, της πτώσης τιμών και η Κύπρος. Στο νησί της Αφροδίτης η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση ακολουθεί πτωτική τροχιά και προσγειώνεται στο μείον 12 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (129 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τον Αύγουστο, έναντι 114 ευρώ για το Σεπτέμβριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενο έτους οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16 τοις εκατό (135 ευρώ για το Σεπτέμβριο του 2012).
 
Τιμές στα Ευρωπαϊκά κράτη: Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των ξενοδοχειακών τιμών εντοπίζεται στο Βέλγιο (αύξηση 31 τοις εκατό με τη μέση τιμή Αυγούστου να κυμαίνεται στα 95 ευρώ) και αυτό το μήνα να εκτοξεύεται στα 124 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών παίζει και το επερχόμενο Octoberfest στο Μόναχο, με ποσοστό αύξησης 23 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ( 96 ευρώ για τον Αύγουστο 2019 και 118 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το Σεπτέμβριο 2013). Το ίδιο ποσοστό αύξησης τιμών, 23 τοις εκατό παρουσιάζουν και η Γαλλία (126 ευρώ για τον Αύγουστο και 155 ευρώ για το Σεπτέμβριο του 2013) και η Ολλανδία (125 ευρώ για τον Αύγουστο και 154 ευρώ το Σεπτέμβριο 2013).  
 
Το 72% αγγίζει η άνοδος των τιμών στις Ευρωπαϊκές πόλεις
Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των ξενοδοχειακών τιμών, της τάξεως του 72 τοις εκατό, καταγράφεται αυτό το μήνα στο Μόναχο. Η μέση τιμή εκτοξεύεται από 123 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, στα 212 ευρώ ανά διανυκτέρευση το Σεπτέμβριο. Σαφώς η δραματική αύξηση των τιμών οφείλεται στο επερχόμενο Oktoberfest που φιλοξενείται κάθε χρόνο στη Γερμανική πόλη. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Βρυξέλλες, με ποσοστό αύξησης τιμών, 66 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης τον προηγούμενο μήνα άγγιζε τα 83 ευρώ, ενώ τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα εκτοξεύεται στα 138 ευρώ. Στην αμέσως επόμενη θέση έρχεται η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λουμπλιάνα, με ποσοστό αύξησης των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 64 τοις εκατό. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού κυμαινόταν στα 98 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο εξαιτίας του EuroBasket εκτοξεύεται στα  161 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Πολύ υψηλό το ποσοστό αύξησης των τιμών στο Μιλάνο και στο Παρίσι, με 52 τοις εκατό και 49 τοις εκατό αντίστοιχα. Όσο προχωράει ο χειμώνας, οι κατεξοχήν δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί, βάζουν τα καλά τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες και παράλληλα ανεβάζουν τις τιμές τους δραματικά.