Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 01:35

Ξενοδόχοι Δράμας: Πτώση 40% στις διανυκτερεύσεις

Πτώση 40%, σε σχέση με πέρυσι, κατεγράφη τη φετινή χειμερινή σεζόν στις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα του νομού Δράμας, εξαιτίας της περιορισμένης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας.

Όπως επεσήμανε, η καλύτερη τουριστική περίοδος για την περιοχή παραδοσιακά ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου και εκτείνεται ως τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι σήμερα φέτος ωστόσο, «τα στοιχεία έδειξαν αξιοσημείωτη πτώση, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, που καταδίκασαν τουριστικά τον τόπο» πρόσθεσε. «Την ίδια ώρα», υπογράμμισε, «παρατηρείται μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης για το τριήμερο της Αποκριάς, καθώς προς το παρόν το χιονοδρομικό κέντρο παραμένει κλειστό».

«Το Φαλακρό φέτος λειτούργησε αποσπασματικά. Ακόμη και στις γιορτές ήταν ανοιχτό μόνο τριήμερα. Εμείς, ως ξενοδόχοι, δεν είχαμε σαφές πλάνο για να προωθήσουμε το προϊόν και να δημιουργήσουμε τουριστικά πακέτα» επεσήμανε. «Αντιθέτως, πέρυσι, λειτούργησε άψογα και έδωσε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, την οποία φέτος αφήσαμε να χαθεί ανεκμετάλλευτη» πρόσθεσε ο κ. Καλλίας.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού φέτος λειτούργησε από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (ΑΜ-Θ) να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του. «Τελικά, καταφέραμε να ανοίξουμε το χιονοδρομικό για ένα μήνα με τα χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει από τα περσινά έσοδα (περί τα 66.000 ευρώ)» ανέφερε ο κ. Πατακάκης. «Η σύμβαση ωστόσο έληξε και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εκ νέου διαγωνισμός για ανάδοχο, με πόρους που διέθεσε η Περιφέρεια και αφορούν το ποσό των 74.000 ευρώ" όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, προσθέτοντας ότι «η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου είναι θέμα ημερών».

Ωστόσο, ο κ. Πατακάκης έριξε ευθύνες στην Περιφέρεια λέγοντας ότι «φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του μοναδικού χιονοδρομικού κέντρου για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έκανε λόγο με γραπτή ανακοίνωση, για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. «Με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και με στόχο να μην υπάρχει παραπληροφόρηση στους πολίτες της Δράμας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής: Πρώτον, σε ό,τι αφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, υπήρξε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του λόγω των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών υπογραφής της νέας σύμβασης και όχι λόγω έλλειψης πόρων. Άλλωστε, και το κώλυμα αυτό να μην υπήρχε, οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου δεν θα λειτουργούσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς δεν υπήρχε χιόνι» ανέφερε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση, τόσο σε θέματα προγραμματισμού και υλοποίησης έργων, όσο και στους υπόλοιπους τομείς ευθύνης της Περιφέρειας στη Δράμα, η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον κ. Πατακάκη είναι οριστική. Την Περιφέρεια εκπροσωπεί και εκφράζει μόνο ο Περιφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δράμας στους οποίους έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες. Σε ό,τι αφορά δε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, η αρμοδιότητα παραμένει προσωρινά στον κ. Πατακάκη μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της χειμερινής περιόδου. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός από την πλευρά του κ. Πατακάκη εκφράζει μόνο τον ίδιο και δεν έχει άλλο αποτέλεσμα από το να παραπλανά τους πολίτες. Να προσθέσω τέλος, ότι οι επισκέψεις μου στη Δράμα θα συνεχιστούν και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής. Για τη Δράμα θα διαθέσουμε σημαντικούς πόρους, οι ανακοινώσεις όμως για τα έργα θα γίνονται, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια, εφόσον έχει δρομολογηθεί το πρώτο βήμα για την υλοποίησή τους».