Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 10:54

Πάμε διακοπές το Σεπτέμβριο!!!

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που προτιμούν να πάρουν την άδειά τους τον Σεπτέμβριο διότι αυτός ο μήνας έχει πολλά θετικά ως προς την παροχή υπηρεσιών αλλά και ως προς το κομμάτι της ξεκούρασης.

Η Ναύπακτος και το Γαλαξίδι θεωρούνται χωρίς αμφιβολία, από τους πλέον γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της ενδοχώρας. Η Ναύπακτος απέχει 224χλμ από την Αθήνα ενώ το Γαλαξίδι μόλις 211χλμ.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου και με υπέροχες ειδυλλιακές ακρογιαλιές που τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου αγκαλιάζονται  με την βουνίσια γοητεία της ορεινής Ναυπακτίας. Η μεγάλη της ιστορία αντικατοπτρίζεται σε δυο σπουδαία μνημεία, το κατάφυτο βενετσιάνικο κάστρο και το βενετσιάνικο λιμανάκι.

Σίγουρα κατά την διαμονή σας στην Ναύπακτο θα πρέπει να περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια όπου τα ναυτικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά θα σας θυμίσουν πίνακες ζωγραφικής. Ανθισμένες βουκαμβίλιες και πολύχρωμα λουλούδια είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές αυτού του ευλογημένου τόπου.

Στον ανατολικό πυργίσκο μας καλωσορίζει ο παλιός ναυτικός φάρος και το Φετιχιέ Τζαμί, του 1499. Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα μας υπενθυμίζει την περίφημα ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571. Στον δυτικό βραχίονα, δίπλα στα σιδερένια κανόνια βρίσκεται ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη καθώς και το άγαλμα του διάσημου ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. 

Και πριν την ανάβασή μας στο κάστρο ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραση είναι τα γραφικά ταβερνάκια στα στενά σοκάκια της Ναυπάκτου.

Με ανανεωμένες τις δυνάμεις ξεκινάμε την ανάβαση στο κάστρο- από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά με πέντε διαζώματα- που η ιστορία του ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και φτάνει μέχρι την Τουρκοκρατία. Ανεβαίνοντας στην κορυφή -στην «τριπλή τιάρα του Lepanto», όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί – μας καθηλώνει η ανυπέρβλητη θέα σε ολόκληρη την πόλη, το λιμάνι και τον Κορινθιακό κόλπο με την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου να δεσπόζει στον ορίζοντα. Το γραφικό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (11ου αιώνα), το ρολόι  και τα ερείπια οθωμανικού λουτρού κερδίζουν την προσοχή μας.

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Στις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας ξεπροβάλει το Γαλαξίδι, αρχοντικό και γραφικό. Τα δυο του φυσικά λιμάνια, η Αγορά και ο Χηρόλακας κουβαλούν ακόμη την αίγλη από τις εποχές που τα λιμάνια ήταν γεμάτα από σκούνες και μπρατσέρες.

Απόδειξη της σπουδαίας ναυτικής ιστορίας του τόπου αποτελούν το Ναυτικό - Ιστορικό Μουσείο καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο.

Τα στενά του καλντερίμια με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά προσφέρονται για μια χαλαρωτική βόλτα χαζεύοντας τις χρωματιστές όψεις, τις βοτσαλωτές αυλές  και τα πέτρινα μπαλκόνια των σπιτιών.

Ανάμεσα στα υπέροχα διατηρημένα κτίρια ξεχωρίζουμε το αρχοντικό Τσαλαγγύρα, το αρχοντικό Αγγελή που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το πέτρινο Παρθεναγωγείο και το αρχοντικό Μπουρζέικο. Στο  πάρκο της πόλης σταματάμε για να θαυμάσουμε δυο αρχαία μνημεία: τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένη εκεί.  Περιδιαβαίνοντας τις πέντε παραδοσιακές πλατείες οδηγούμαστε στο ψηλότερο σημείο της πόλης για μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα δυο καμπαναριά και τον επιβλητικό τρούλο. Ο πολιούχος της πόλης μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο και τον ζωδιακό κύκλο – ηλιοτρόπιο σκαλισμένο στο δάπεδο του 1911, αποτελούν τα κορυφαία προσκυνήματα του Γαλαξιδίου. 

Επόμενη στάση η Πέρα Πάντα εκεί όπου οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά  η πανοραμική θέα της πόλης θα σας προκαλέσει τα πιο όμορφα συναισθήματα. Στην ακτή Οιάνθης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να γευτείτε φρεσκότατα ψάρια για τα οποία φημίζεται το Γαλαξίδι.