Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 03:21

Η Θεσσαλονίκη «ανοίγει φτερά» για την Ασία το 2018

Με το βλέμμα στην ασιατική αγορά και τον τομέα των επενδύσεων, η Διπλωματία των πόλεων ανοίγει έναν νέο κύκλο για το 2018. Πρόκειται για την τουριστική δράση, που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η πόλη στο εξωτερικό και στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, του τομέα των υπηρεσιών Υγείας και όσοι άλλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Έχοντας συμπληρώσει 16 αποστολές στο εξωτερικό και λίγο πριν από την «ενηλικίωσή» της, η Διπλωματία των πόλεων έγινε το θέμα συζήτησης των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση της αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ο Δήμος ανοίγει το δρόμο, εσείς είστε αυτοί που προχωράτε σε πράξεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απευθυνόμενος στον κόσμο που συμμετείχε στη συνάντηση.

"Ο Δήμος δεν έχει υλικό κέρδος από την Διπλωματία των πόλεων. Το κέρδος του είναι να πετύχει και να γίνουν θετικά, για την πόλη, πράγματα» συμπλήρωσε.

Η Διπλωματία των πόλεων αφορά όλο και περισσότερο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα.

«Πιστεύω ότι έχει κλείσει ένας κύκλος και ότι είναι καιρός πια να απευθυνθούμε στην ασιατική αγορά, πιο οργανωμένα πλέον και με τη συμμετοχή μας σε επενδυτικά φόρουμ, ενώ σκοπεύουμε να επαναλάβουμε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης, όπως η Κολωνία και το Ντίσελντορφ» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Όπως είπε, οι συζητήσεις που έγιναν στην εν λόγω συνάντηση είχαν ως στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις των ενδιαφερόμενων και να κατατεθούν προτάσεις για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των αποστολών για το νέο έτος. Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα πάντως, δυο προορισμοί που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πλάνο της Διπλωματίας των πόλεων είναι η Ντόχα και η Νέα Υόρκη. Όπως ανέφερε, μια νέα συνεργασία με την Qatar Airways είναι προ των πυλών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς την αραβική χερσόνησο.

Ανάμεσα σε όσους πήραν τον λόγο και έθεσαν τις απόψεις τους, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων-HATTA, Βασιλική Σκάγια, υπογράμμισε ότι πριν από την «εξόρμηση» της αποστολής της Διπλωματίας των πόλεων στο εξωτερικό, η Θεσσαλονίκη ήταν ένας άγνωστος, στους περισσότερους, προορισμός, ενώ επεσήμανε την ανάγκη τα επόμενα βήματα και το άνοιγμα στην απαιτητική αγορά της Ασίας να γίνει μελετημένα και με σωστό σχεδιασμό.

Σε άλλη τοποθέτηση, η διευθύντρια εμπορικού κέντρου, Βιργινία Παναγιωτοπούλου, είπε ότι όλοι εισπράττουν από την τουριστική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένους μήνες το ποσοστό των πελατών που είναι τουρίστες αγγίζει το 80%.

Το πρόγραμμα για το νέο έτος θα ανακοινωθεί σε επόμενο στάδιο, ενώ υπάρχει η σκέψη να αυτονομηθεί ο τομέας της εκπαίδευσης, το γνωστό «Study in Thessaloniki-Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη» (καρπός της Διπλωματίας των πόλεων), μια συνέργεια των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της πόλης, μέσω της οποίας προωθείται η Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός προορισμός.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, η διευθύντρια του Γραφείου για το Συνεδριακό τουρισμό στη Θεσσαλονίκη (Thessaloniki Convention Bureau- TCB) Έφη Κουδελή, η αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Κλαβανίδου και εκπρόσωποι του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ