Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 00:00

Φθινόπωρο και Ναύπλιο πάνε μαζί!!!

Από τους πιο αγαπημένους κοντινούς προορισμούς των Ελλήνων, η πόλη του Ναυπλίου πρώτη  πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 αποτελεί ιδανικό προορισμό για την φθινοπωρινή χαλάρωση.Σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας στο Ναύπλιο η παλιά πόλη με τα γοητευτικά πλακόστρωτα στενά της να λούζονται από το φθινοπωρινό φως και να διεγείρουν τις αισθήσεις των επισκεπτών.Αφού περπατήσετε λίγο και φτάσετε στην καρδιά του Ναυπλίου συναντάμε την πλατεία την "Πλατεία Συντάγματος" γεμάτη από ιστορικά μνημεία και ιστορικά κτίρια.
Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Αφού χαλαρώσετε πίνοντας ένα ελληνικό αχνιστό καφεδάκι, ήρθε η ώρα να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια που σας οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού.
Το κάστρο του Παλαμηδιού αποτέλεσε τόπο καταδίκης του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στις παρυφές του Παλαμηδιού απλώνετε η βραχώδες χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο).

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι και απολαύστε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε: Το κτίριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων που στεγάζει σήμερα το Πολεμικό Μουσείο, τα σπίτια του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ, τον ανάγλυφο Βαυαρικό Λέοντα στην περιοχή Πρόνοια, το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο, το Παιδικό Μουσείο, το μοναδικό Μουσείο Κομπολογιού, το Δημαρχείο στην Πλατεία Ναυάρχων, τον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην ομώνυμη πλατεία, το πάρκο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με το επιβλητικό έφιππο άγαλμά του, την αναστηλωμένη Πύλη της Ξηράς.