Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 02:06

Η Έλ. Κουντουρά παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Τις ελληνικές θέσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στην ειδική ενότητα για την «Αειφορία Πρώτα- Ζώντας στο Σήμερα σαν να είναι το Αύριο» παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Συμμετείχαν, επίσης, η Λόρα Λόπεζ, διευθύντρια της Σύμβασης- Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, UNFCCC, η κα Μασουμέ Εμπτεκάρ αντιπρόεδρος του Ιράν για τα θέματα γυναικών και οικογενειακών υποθέσεων, η Νέιλα Τάζι, αντιπρόεδρος της Βουλής του Μαρόκο, ο Πετούρ Όσκαρσον, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου IcelandAir, η Ελίν Γιαλμσντότιρ, αντιπρόεδρος του ομίλου μεταφορικών υπηρεσιών Eimskipκαι η Ράνγκχορ Έλιν Αρναντότιρ, ανώτατο στέλεχος του Atlantic Council και πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, αρμόδια για τον Τουρισμό.

Στην παρέμβασή της, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες μέσα από τον τουρισμό και την προώθηση των κατάλληλων πολιτικών για την επίτευξη των στόχων στην αειφόρο ανάπτυξη, στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή. Τόνισε τον ισχυρό ρόλο του τουρισμού, με τη συμβολή του οποίου τα οφέλη της ανάπτυξης μπορούν να διαχέονται στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροδιατροφή αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, όπως επίσης και η προώθηση συνεργειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, η τουριστική ανάπτυξη αποφέρει οφέλη και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους και στις τοπικές κοινωνίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου, η κ. Κουντουρά είχε συνάντηση εργασίας με την Ισλανδή Ομόλογό της Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντότιρ. Η Ισλανδή υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το επιτυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας. Η κα Κουντουρά παρουσίασε την στρατηγική προώθησης της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού και αειφόρου προορισμού 365 ημέρες το χρόνο και συζήτησε μαζί της προοπτικές διμερούς συνεργασίας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ