Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 07:19

Στο 80% η πληρότητα των χειμερινών προορισμών στη Β. Ελλάδα

Στο 70%-80% κυμαίνεται η μέση πληρότητα στα ορεινά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, βάσει των κρατήσεων που έχουν ήδη γίνει και, πλέον, «το μόνο που απομένει και για μια επιτυχημένη σεζόν στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως εκείνη της περιόδου 2011/2012, είναι να επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που "μιλάνε" για έλευση του χιονιά πριν τις 20 Δεκεμβρίου» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης.

«Και τα δέκα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργικά, αφού ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις σε αναβατήρες και πίστες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι τιμές φέτος κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαμονή, όσο και αναφορικά με τα έξοδα που καλείται κάποιος να κάνει, προκειμένου να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς να...παγώνει ή να ταλαιπωρείται τις εγκαταστάσεις των χιονοδρομικών κέντρων».

Πάντως, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κ. Λεφούσης, αφού εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή σεζόν, τόνισε ότι «κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμείς οι άνθρωποι των χιονοδρομικών κέντρων αγωνιούμε». Επανέλαβε δε πως «ο τζίρος που πραγματοποιούν τα χιονοδρομικά κέντρα στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος».

Η σεζόν 2016/2017, πρόσθεσε ο κ. Λεφούσης, «μας άφησε γλυκόπικρη γεύση, αφού την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είχαμε χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα και ουσιαστικά δουλέψαμε από την Πρωτοχρονιά και μετά. Ως αποτέλεσμα, όλο το 2017 η επισκεψιμότητα δεν ξεπέρασε τα 250.000 άτομα στις χιονοδρομικές υποδομές της Βόρειας Ελλάδας (...) Για να πούμε ότι είχαμε μια καλή χρονιά, θα πρέπει οι ημερήσιες κάρτες ετησίως σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο της Β. Ελλάδας να υπερβαίνουν τις 50.000».

Τα χιονοδρομικά σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία τριετία σε ποσοστό 20% και τα "snow buses", προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ κατά μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ «ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα στις ορεινές γωνιές της χώρας μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, είναι 50 ευρώ με 60 ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο η τιμή για την έκδοση της ημερήσιας κάρτας για την χρήση των αναβατήρων ανέρχεται σε 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τα παιδιά και αντίστοιχο είναι το κόστος για την ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού. «Για το μεσημεριανό δε γεύμα, με κατά κεφαλήν κόστος 20 ευρώ, μπορεί μια παρέα να απολαύσει μοναδικές και αυθεντικές γεύσεις στις παραδοσιακές ταβέρνες που λειτουργούν» υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεφούσης τόνισε ότι «για μονοήμερη εκδρομή μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να υπολογίζει τη δαπάνη όχι παραπάνω των 100 ευρώ συνολικά».

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν χιονοδρομικές πίστες μήκους 190 χλμ και περισσότεροι από 30 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους οι δέκα είναι εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου - Μαΐου).

Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση "Παπά Χωράφι" και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, "σαλέ", 600τμ περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700μ και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην "καρδιά" της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978.

Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το "mountain summercamp", για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Στη Βίγλα - Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χλμ από την πόλη της Δράμας. Διαθέτει 3 σαλέ, εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, 9 αναβατήρες και 20 πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μέτρων.

Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων και αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Περί της δημοπρασίας στα 3-5 Πηγάδια

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου. Το χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών βρίσκεται σε διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού για την τριακονταετή παραχώρησή του, με κύριο κριτήριο επιλογής αναδόχου την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για τα πρώτα τρία χρόνια.

«Οι επενδύσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για το χιονοδρομικό, με στόχο αυτό να αποτελέσει τον νούμερο ένα ορεινό προορισμό τεσσάρων εποχών στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ.Λεφούσης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανεπιτυχή έκβαση της χτεσινής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χιονδρομικού μέχρι τον Απρίλιο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το χιονοδρομικό θα λειτουργήσει κανονικά τη φετινή σεζόν. Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα γίνει ο επαναληπτικός διαγωνισμός και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάδοχος».