Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 12:38

Δύο νέες ιαματικές πηγές, σε Γρεβενά και Μακρακώμη

Άλλες δύο πηγές αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές, με σχετική υπουργική απόφαση στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας-ευεξίας και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τις ιαματικές πηγές της "Κιβωτού" Γρεβενών και της "Παλαιοβράχας" Μακρακώμης Φθιώτιδας. Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. 

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος η «Πηγή Κιβωτού» του Δήμου Γρεβενών για λουτροθεραπεία, με τρόπο χρήσεως τη λουτροθεραπεία, και με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες καθώς και για παθήσεις του νευρικού συστήματος. 

Επίσης, αναγνωρίζεται ως ιαματικός φυσικός πόρος η «Πηγή Παλαιοβράχας» του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας με τρόπο χρήσεως τη λουτροθεραπεία, και με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος καθώς και για δερματικές παθήσεις.

Η αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων και φακέλων για τις ιαματικές πηγές που έχουν υποβληθεί προς αναγνώριση.

Συνολικά έχουν αναγνωριστεί 45 πηγές που ανήκουν σε δήμους ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας μέχρι τέλος του έτους αναμένεται επίσης, η ολοκλήρωση της υπουργικής απόφασης για τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιαματικών και θαλασσοθεραπευτικών κέντρων που αφορά στην αδειοδότηση.