Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 03:42

Οι τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν τα 5.000.000

Τα πέντε εκατομμύρια μπορούν να φτάσουν οι τούρκοι τουρίστες στη χώρα μας, εάν εφαρμόσουμε συγκεκριμένη στρατηγική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου.

Γι’ αυτό το σκοπό, όπως ανέφερε σε απογευματινή του ομιλία στη Στοά του Βιβλίου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος, μπορούν να βοηθήσουν πρωτοβουλίες όπως κοινές εκδηλώσεις τουριστικής προβολής σε συνδυασμό με γαστρονομικές εκδηλώσεις, μεγαλύτερη προβολή των μεγάλων ξενοδοχείων της Ελλάδας, παρακολούθηση διεθνών εκθέσεων στην Τουρκία, δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων για Έλληνες και Τούρκους τουρίστες, ανάπτυξη του τουρισμού υγείας καθώς επίσης και του αγροτικού τουρισμού ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια για τη θεώρηση διαβατηρίων τούρκων πολιτών δίνει μεγάλη δυνατότητα αύξησης του τουρισμού στη Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα προϊόντα που μπορούμε να προωθήσουμε στην Τουρκία, όπως είπε ο πρόεδρος, είναι βαμβάκι, προϊόντα υφαντουργίας, οινοπνευματώδη, πολύτιμοι λίθοι, τρόφιμα (ΠΟΠ, ΠΓΠ), φαρμακευτικά προϊόντα, κατεψυγμένα προϊόντα, ζύμες, προϊόντα Αλουμινίου, ξηροί καρποί, ελιές και λάδια.

Ο κ. Κουτσίκος υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποτελεί την τρίτη χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων και την 13η ανάμεσα στους προμηθευτές της χώρας μας. Σημειώνεται όμως ότι χαρακτηριστικό του συνολικού εμπορίου αποτελεί το γεγονός ότι οι 20 κατηγορίες των προϊόντων που εισάγουμε είναι ίδιες με τις κατηγορίες των προϊόντων που εξάγουμε.

Τα κύρια προϊόντα εισαγωγής και εξαγωγής είναι πετρελαιοειδή (ορυκτά-λάδια- καύσιμα κ.λπ.), επαγγελματικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, βιομηχανικά προϊόντα (πλαστικές ύλες, τεχνουργήματα κ.λπ.), αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, λιπάσματα, λαχανικά κ.λπ.), πολύτιμοι λίθοι- κοσμήματα, προϊόντα υφαντουργίας κλπ.