Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 17:51

La Liste: Τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Πιάτο ημέρας; Ένας οδηγός γαστρονομικής αριστείας με γαλλική υπογραφή και ελβετική πρωτιά. Τίτλος του τα «1.000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου» ή πιο απλά "La Liste".

Η μάχη των σεφ μαίνεται. Ιδίως μετά την απόφαση των Γάλλων να περάσουν στην αντεπίθεση για να εκτοπίσουν τα βρετανικής έμπνευσης «50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου», που ούτε λίγο ούτε πολύ τους γύρισαν την πλάτη.

Την ιδέα, που φιλοδοξεί να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς, αγκάλιασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών που στήριξε την δημιουργία της "La Liste". Ως καλύτερο εστιατόριο του κόσμου αναδείχθηκε το Restaurant de l’Hôtel de Ville στο Κρισιέ της Ελβετίας, του Γάλλου σεφ Μπενουά Βιολιέ.

Η επίσημη παρουσίαση της La Liste των 1.000 κορυφαίων εστιατορίων θα γίνει αυτή την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η λίστα περιλαμβάνει 127 ιαπωνικά εστιατόρια, 116 γαλλικά, 97 αμερικανικά, 73 κινέζικα και περισσότερα από 100 ισπανικά και γερμανικά εστιατόρια.

H δημιουργία της λίστας κατάταξης βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο που λέγεται Ciacco. Είναι το υποκοριστικό του «πιο λαίμαργου ανθρώπου στη γη», ενός από τους χαρακτήρες της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Τον αλγόριθμο εφεύρε ο Αντουάν Ριμπό, ένας Γαλλοαμερικανός μηχανικός υπολογιστών, ο οποίος άντλησε δεδομένα από πηγές στις οποίες περιλαμβάνονται 200 γαστρονομικοί οδηγοί από 92 χώρες, όπως Michelin, Gault & Millau και Zagat, αλλά και από ιστοσελίδες όπως το TripAdvisor και το OpenTable. Συστάθηκε μια επιτροπή ειδικών και καθορίστηκαν τα κριτήρια τα οποία περιλάμβαναν την ποιότητα του φαγητού, την ατμόσφαιρα, τη λίστα κρασιών και ποτών και φυσικά την εξυπηρέτηση. Ο προϋπολογισμός της La Liste έφτασε τα 300.000 ευρώ και τα χρήματα προέρχονται από χορηγούς όπως η Nestlé και η Moët Hennessy.

Στον κορυφαίο βρετανικό κατάλογο «Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου» έχουν καταχωρισθεί μόνο 5 γαλλικά με το πρώτο από αυτά να είναι το "Mirazur" στην Μαντόν και βρίσκεται στην 11η θέση. Το κορυφαίο εστιατόριο είναι το El Celler στη Χιρόνα, το οποίο κατατάσσεται έκτο στην γαλλική λίστα.

Οι κατάλογοι, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, έχουν και οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Ρενέ Ρεντζεπί του δανέζικου "Noma"- που σήμερα κατέχει δύο αστέρια Michelin- λέει ότι ο κατάλογος των «50 καλύτερων εστιατορίων» εκτίναξε τη δουλειά του. Σύμφωνα με το Bloomberg, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι το Noma είναι πρώτο, το 2010, 100.000 άνθρωποι τηλεφώνησαν για να κάνουν κράτηση στο εστιατόριο. Τρία χρόνια αργότερα όταν το El Celler σκαρφάλωσε στο Νο 1, μέσα σε ένα 24ωρο το site του δέχθηκε 500.000 χτυπήματα ενώ η λίστα αναμονής έφτασε τον ένα χρόνο. 

«O κατάλογος των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου είναι το πιάτο της ημέρας, αφήνοντας τους γαλλικούς γαστρονομικούς οδηγούς να μοιάζουν με κρύες πατάτες», διακήρυτταν πριν από ένα χρόνο οι Sunday Times του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι τα «50 καλύτερα» από το 2002 που ξεκίνησαν έχουν γίνει ο ισχυρότερος κριτής της βιομηχανίας φαγητού. Η αλήθεια είναι πώς ο βρετανικός κατάλογος εξελίσσεται σε «μεγαθήριο» με χορηγούς όπως η San Pellegrino και η Acqua Panna και διεθνή αφιερώματα, με ένα από αυτά στο περιοδικό New Yorker.

Τα 10 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου όπως τα κατατάσσει η La Lιste είναι:

Restaurant de l’Hôtel de Ville, Κρισιέ, Ελβετία

Per Se, Νέα Υόρκη

Kyo Aji, Τόκιο

Guy Savoy, Παρίσι

Schauenstein, Φίρστεναου , Ελβετία

El Celler de Can Roca, Χιρόνα, Ισπανία

Kyubey, Τόκιο

La Maison Troisgros, Ροάν, Γαλλία

Auberge du Vieux Puits, Φονζονκούζ, Γαλλία

Joel Robuchon, Τόκιο

 

Περιμένοντας τη Laliste.com στις 17 Δεκεμβρίου, μπορεί να πει κανείς ότι νέες σελίδες ανοίγουν στην γαστρονομική διπλωματία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ