Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 12:24

ΕΣΠΑ και τουρισμός στη συνάντηση Κεφαλογιάννη -Δένδια

Το πως θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού ήταν το αντικείμενο συζήτησης του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ  Γ. Γιαννούση.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: Συμφωνήσαμε με τη κα Υπουργό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία και ιδιαίτερα στα θέματα εκμεταλλεύσεως των κονδυλίων που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Τουρισμού να εκπεμφθεί  ένα ομογενοποιημένο μήνυμα, που να προάγει το branding και την εικόνα της χώρας.

Επίσης, συζητήσαμε τις κοινές μας ανησυχίες για τη ρωσική αγορά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία. Με την ευκαιρία αυτή,  θα ήθελα να σας πω ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά το θέμα των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται δεν θα έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές εξαγωγές.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε από την πλευρά της:  Ο τουρισμός έχει αποδείξει αυτά τα δύο χρόνια ότι μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο νέο Πρόγραμμα, στο νέο ΕΣΠΑ, στις δομές και στις δράσεις  του, έτσι ώστε να διοχετευτούν τα κονδύλια στην κατεύθυνση που έχει χαράξει το Υπουργείο Τουρισμού με την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό.  Μέλημά μας είναι όλες οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να στηρίξουν ένα μέρος των  κονδυλίων τους   στον τουρισμό.

Πρόθεσή μας είναι η Ελλάδα να ξεφύγει από το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και να μπορέσει να επενδύσει στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού: Αγροτουρισμό, Οινοτουρισμό, Γαστρονομικό Τουρισμό, Θαλάσσιο Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Πολιτιστικό Τουρισμό. Επίσης  και σε όλες τις άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο Ιατρικός, ο Ιαματικός, ο Ορεινός Τουρισμός, για τις οποίες χρειάζεται να υπάρξει  υποστήριξη από το νέο Πρόγραμμα.

Επίσης  θα πρέπει να κατευθύνουμε και πόρους προς το ανθρώπινο δυναμικό του Τουρισμού, προς την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση. Βεβαίως, αυτό, είναι αντικείμενο και άλλων Υπουργείων, όμως θεωρώ ότι σε μία συζήτηση που γίνεται, για το πως και που θα κατευθυνθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι και το ανθρώπινο δυναμικό είναι εκείνο που θα πρέπει να υποστηριχθεί παράλληλα με την επιχειρηματικότητα.