Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 08:42

Σε άνοδο οι "εγχώριες" διακοπές

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναμένονται να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους στη χώρα τους αυτή τη χρονιά. Η ανάλυση των ταξιδιωτικών τάσεων από τη MasterCard, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας Euromonitor, δείχνουν ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 114% των Ευρωπαίων που θα παραμείνουν στη χώρα τους – ποσοστό που συνιστά μεγαλύτερο από το διπλάσιο αριθμό ατόμων που έκανε διακοπές στον τόπο του το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων δείχνουν ότι θα προτιμήσουν τις αναμενόμενες εγχώριες διακοπές παραμένοντας σε όσα ξέρουν όσον αφορά το πώς θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Πρώτη στην κατάταξη έρχεται η Γαλλία, που στατιστικά συνιστά την πρώτη χώρα στην οποία οι ταξιδιώτες θα επιλέξουν να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν στη χώρα τους από ότι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αμέσως μετά ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.

Όσον αφορά στους Έλληνες ταξιδιώτες, το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα απολαύσουν τις ομορφιές της χώρας τους το 2014, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση.

Η έρευνα της MasterCard αναφορικά με τις συνήθειες των ταξιδιωτών δείχνει πόσο πολύ αγκαλιάζουμε πλέον τις διακοπές στην χώρα μας: ένα ξεχωριστό κομμάτι έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 2013, περισσότεροι από 2 στους 5 Ευρωπαίους απόλαυσαν τις διακοπές τους στη χώρα τους, συγκριτικά με λιγότερους από το ένα πέμπτο που επέλεξε να ταξιδέψει εκτός Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι ψάχνουν για οικειότητα και καθησυχασμό από την πρώτη στιγμή: πάνω από τους μισούς από εμάς (56%) δηλώνουμε ότι καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση ενός ταξιδιού είναι οι προτάσεις φίλων, συναδέλφων και συγγενών.

Ακόμα και όταν φτάνουμε στον ταξιδιωτικό μας προορισμό, συνεχίζουμε να ψάχνουμε για αξιοπιστία και άνεση στον ελεύθερο χρόνο και τις δραστηριότητές μας: σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (46%) επέλεξαν διακοπές σε παραλία, παρά πιο περιπετειώδεις επιδιώξεις μέσα στο 2013.

Πιθανότατα, σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η τάση των ταξιδιωτών από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Τουρκία και οι Σκανδιναβικές χώρες, να κατατάσσουν την Ελλάδα στο top 10 των ταξιδιωτικών τους προορισμών για διακοπές.

Ο Javier Perez, πρόεδρος της MasterCard Europe, σημειώνει: "Με τόσα πολλά που προσφέρει η Ευρώπη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες παραμένουν στις χώρες τους. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αποφεύγουν την υποτιθέμενη ανησυχία που προκαλείται στους ίδιους, εγκαταλείποντας τα ανεκτά τους όρια, και τείνουν να εξερευνούν ότι είναι πιο κοντά σε αυτούς. Παρόλα αυτά, όσο κοντά ή μακριά κι αν ταξιδεύουμε για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μας, το να εξερευνούμε ταξιδιωτικούς προορισμούς και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί μια αγχωτική εμπειρία".

"Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψάχνουν για καθησυχασμό στα ταξίδια τους – είτε χαλαρώνοντας στην παραλία, είτε σκαρφαλώνοντας ένα βουνό – δείχνει την ανάγκη για μια αξιόπιστη και ασφαλή συντροφιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας,» συνεχίζει ο Javier Perez. «Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, υπενθυμίζουμε σε όλους τους ταξιδιώτες ότι οι διακοπές μπορούν πάντα να είναι ασφαλείς και απλές. Η MasterCard και ο τουριστικός οδηγός Lonely Planet σας συμβουλεύουν πώς να εκμεταλλευτείτε κάθε δυνατότητα που σας προσφέρεται στο έπακρο, ασχέτως του προϋπολογισμού σας".

πηγή:news.gr