Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 00:27

ΕΞΑΑΑ: Η Αθήνα ήταν, είναι και θα είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις για την τουριστική κίνηση και τις τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας επισημαίνει ότι η Αθήνα ήταν, είναι και θα είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης με βάση τα στοιχεία  «benchmarking».

Η δεδομένη αύξηση της τουριστικής κίνησης  έναντι του αντίστοιχου 5μηνου του 2013 προς την Αθήνα, που σαφώς γεννά αισιοδοξία, οφείλεται κυρίως στο ότι οι τιμές μας είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης και άκρως ανταγωνιστικές.

Αναλυτικότερα, το πρώτο 5μηνο 2014 «έκλεισε»  για την Αθήνα με άνοδο κατά 25,4% της πληρότητας και κατά 2,7% της μέσης  τιμής δωματίου έναντι 2013, κάτι που σηματοδοτεί άνοδο και για το σύνολο του έτους - δεδομένου του ότι μπροστά μας έχουμε τους μήνες αιχμής.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα από το 2008 έχει χάσει το 40% των ξενοδοχειακών εσόδων της και έχει υποστεί την απώλεια 87 ξενοδοχειακών μονάδων - όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αλλά και τις επιπτώσεις του γεγονότος.

Οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας υπολείπονται κατά πολύ (κατά 24,9 %) των τιμών του 2008, η οποία ήταν και η τελευταία (δηλ. η πλέον πρόσφατη) καλή χρονιά για την αθηναϊκή ξενοδοχία.

Η προσπάθεια επαναφοράς  των πληροτήτων και των τιμών σε επίπεδα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων,  πρέπει να αποτελεί «κοινό τόπο» και στόχο όλων, καθώς αυτός ο παράγοντας εξασφαλίζει ταυτόχρονα την αύξηση των θέσεων εργασίας και όλα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για το εμπόριο, την εστίαση, τους παράπλευρους κλάδους που ζουν από τον Τουρισμό και  γενικότερα για την οικονομία της πρωτεύουσας.