Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 08:29

Architectural Digest: Oι ωραιότερες γέφυρες στον κόσμο (pics)

Architectural Digest: Oι ωραιότερες γέφυρες στον κόσμο (pics)
Photo: Getty Images, Constitution Bridge (Venice, Italy)

Πάνω από διάσημα ποτάμια και θάλασσες, μέσα σε ιστορικές πόλεις ή ψηλά στα βουνά, πολλές γέφυρες εντυπωσιάζουν με την κατασκευή τους και προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις ωραιότερες γέφυρες στον κόσμο, όπως τις συγκέντρωσε το Architectural Digest.

Άλλες πέτρινες και ιστορικές, άλλες κρεμαστές που μοιάζουν να αιωρούνται κι άλλες μοντέρνες κατασκευές, σχεδιασμένες από αρχιτέκτονες όπως η Zaha Hadid και ο Santiago Calatrava, όλες σύμφωνα με το travelgo είναι μοναδικές και αποτελούν από μόνες τους κορυφαία αξιοθέατα.

Γέφυρα Ριάλτο, Βενετία

Η Γέφυρα Ριάλτο, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα, ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και Σαν Μάρκο. Θεωρείται κορυφαίο αξιοθέατο της Βενετίας και είναι η πιο διάσημη από τις τέσσερις γέφυρες του Μεγάλου Καναλιού.

Széchenyi Chain Bridge, Βουδαπέστη

Σχεδιασμένη από τον Άγγλο μηχανικό William Tierney Clark, η Széchenyi Chain Bridge (Γέφυρα των Αλυσίδων), η οποία άνοιξε το 1849, είναι μία από τις πολλές γέφυρες ενώνουν την Πέστη με τη Βούδα. Ωστόσο η συγκεκριμένη είναι μακράν η πιο εντυπωσιακή.

Γέφυρα του Καρόλου, Πράγα

Η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου αποτελεί κόσμημα της Πράγας. Χτίστηκε το 1357, ενώ μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα ήταν η μοναδική γέφυρα που ένωνε το Κάστρο με την Παλιά Πόλη. Έχει μήκος 516 μέτρα και πλάτος σχεδόν 10 μέτρα, ενώ στηρίζεται σε 16 αψίδες και είναι διακοσμημένη με 30 αγάλματα.

Tower Bridge, Λονδίνο

Η εμβληματική Tower Bridge που διασχίζει τον Τάμεση είναι ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου. Αποτελεί συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας. Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι ελεύθερα προσβάσιμο για οχήματα και πεζούς, ενώ οι πύργοι, οι πεζογέφυρες και τα μηχανοστάσια είναι τμήμα έκθεσης με εισιτήριο.

Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών και είναι ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο. Η κρεμαστή Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ εκτείνεται στην «Golden Gate» (Χρυσή Πύλη), το άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Γέφυρα του Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη

Η Γέφυρα του Μπρούκλιν είναι μία από τις παλαιότερες κρεμαστές γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοκληρώθηκε το 1883 και συνδέει τους δήμους της Νέας Υόρκης Μανχάταν και Μπρούκλιν περνώντας πάνω από τον ποταμό East River. Με κύριο άνοιγμα 486,3 μέτρων ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, από την ολοκλήρωσή της μέχρι το 1903, και η πρώτη κρεμαστή γέφυρα με χαλύβδινα σύρματα.

Henderson Waves, Σιγκαπούρη

Η Henderson Waves, η ψηλότερη γέφυρα της Σιγκαπούρης, είναι μια σύγχρονη πεζογέφυρα μέσα στην πυκνή βλάστηση. Σχεδιασμένη από την RSP Architects με έδρα τη Σιγκαπούρη, αυτή η εντυπωσιακή γέφυρα αυτή συνδέει το Mount Faber Park και το Telok Blangah Hill Park.

Helix Bridge, Σιγκαπούρη

Η Helix Bridge που ολοκληρώθηκε το 2010 διασχίζει την καρδιά της Σιγκαπούρης, συνδέοντας το Marina Center με το Marina South. Μια γέφυρα που ξεχωρίζει σε μια πόλη γεμάτη με μοντέρνα αρχιτεκτονικά διαμάντια.

Sheikh Zayed Bridge, Άμπου Ντάμπι

Σχεδιασμένη από τη Zaha Hadid, η Sheikh Zayed Bridge στο Άμπου Ντάμπι ολοκληρώθηκε το 2010 και κόστισε συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια. Έχει μήκος 842 μέτρα, στέκεται 60 μέτρα πάνω από το νερό και το βράδυ φωτίζεται με διαφορετικά φώτα προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Golden Bridge, Ντα Νανγκ, Βιετνάμ

Η Χρυσή Γέφυρα στο Βιετνάμ είναι μια γέφυρα για πεζούς μήκους 150 μέτρων που συνδέει τα τελεφερίκ με τους κήπους των λόφων Μπα Να. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι φαίνεται να στηρίζεται από δύο πελώρια χαλύβδινα χέρια​!

High Bridge, Άμστερνταμ

Η High Bridge στο Άμστερνταμ είναι γνωστή και ως Python Bridge, λόγω του σχήματός της. Ολοκληρώθηκε το 2001 και σχεδιάστηκε από την εταιρεία West 8 με έδρα τη Νέα Υόρκη.

The Twist, Jevnaker, Νορβηγία

Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG, η συγκεκριμένη κατασκευή συνδυάζει γκαλερί, γλυπτό και γέφυρα, η οποία διασχίζει τον ποταμό Randselva στην περιοχή Jevnaker της Νορβηγίας.

Δρόμος του Ατλαντικού, Νορβηγία

Ο Δρόμος του Ατλαντικού στη Νορβηγία είναι ένας από τους πιο γραφικούς δρόμους της Ευρώπης. Έχει μήκος 8,3 χιλιόμετρα και διασχίζει το αρχιπέλαγος της νορβηγικής θάλασσας με μια σειρά από 12 γέφυρες, που όλες στηρίζονται σε διαδοχικές νησίδες.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr