Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 10:06

Οι 10 καλύτερες ελληνικές παραλίες σύμφωνα με τους αναγνώστες του Guardian (pics)

Τις αγαπημένες τους ελληνικές παραλίες ψήφισαν οι αναγνώστες του Guardian, επιλέγοντας διάσημα σημεία αλλά και πιο άγνωστα μέρη με τα πιο καθαρά νερά που έχουν δει ποτέ.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Βρετανοί λατρεύουν την Ελλάδα και είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς τους για καλοκαιρινές διακοπές.

Από διάσημα μέρη, όπως το Σαρακήνικο στη Μήλο και τη Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία, μέχρι την Νταμούχαρη στον Άγιο Ιωάννη του Πηλίου, ακολουθούν οι επιλογές των αναγνωστών καθώς και τα σχόλιά τους.

Παραλία Μαζίδα Άμμος (Κρήτη)

 Photograph: Hercules Milas/Alamy

Η παραλία Μαζιδά Άμμος στον Ξερόκαμπο Σητείας, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, είναι εντυπωσιακή και σίγουρα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παραλίες του κόσμου. Από την πρώτη ματιά κατά τη συγκλονιστική διαδρομή πάνω από τα βουνά, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέρος, έγραψε η Rachel B και συνεχίζει: «Με έναν κόλπο με ονειρεμένη μαλακή λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά αστραφτερά και καθαρά, το πανέμορφο τοπίο είναι αρκετό για να σας κάνει να χύσετε ένα δάκρυ χαράς. Και το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η ομορφιά είναι εντελώς παρθένα και ήσυχη. Το κοντινό χωριό Ξερόκαμπος διαθέτει μια ταβέρνα και μερικά διαμερίσματα και αποτελεί ιδανικό μέρος για μια ειδυλλιακή διαμονή. Παράδεισος».

Παραλία Καναπίτσα (Σκιάθος)

 Photograph: RA Rayworth/Alamy

Στη χερσόνησο Καλαμάκι, στα νότια της Σκιάθου, βρίσκεται η αγαπημένη μου παραλία, η Καναπίτσα, γράφει η Cathy Robinson. Η στενή λωρίδα άμμου υποστηρίζεται από ευωδιαστά πεύκα και είναι τόσο όμορφη όσο και εύκολα προσβάσιμη. Βουτήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στα δροσερά ρηχά νερά, χωρίς να σηκωθείτε από την ξαπλώστρα σας. Περάστε τις ώρες σας, όπως κάναμε κι εμείς, παρακολουθώντας το γαλανόλευκο θαλάσσιο ταξί που πηγαινοέρχεται μεταξύ της μικρής ξύλινης προβλήτας και της πόλης της Σκιάθου. Μπορείτε να φτάσετε με αυτό το σκάφος, παρατηρώντας δελφίνια αν είστε τυχεροί, ή να κατεβείτε από το λεωφορείο του νησιού στη στάση 12, σε απόσταση 10 λεπτών περπάτημα. Την επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Παραλία Τσιγκράδο (Μήλος)

 Photograph: Alamy

Στο πάνθεον τ ων ελληνικών νησιών, το εκπληκτικό ηφαιστειακό τοπίο της Μήλου, η ποικιλομορφία των ορυκτών και οι μοναδικές παραλίες της συχνά υποτιμώνται. Το Τσιγκράδο είναι ένας μικρός αμμώδης όρμος με κρυστάλλινα νερά και φημίζεται για την επισφαλή διαδρομή πρόσβασης. Οι παραθεριστές πρέπει πρώτα να κατέβουν με ένα σκοινί σε ένα επικλινές βράχο, για να απολαύσουν αυτό τον απομονωμένο παράδεισο. Ωστόσο, εάν δεν σας αρέσει να σκαρφαλώνετε σε βράχους, μπορείτε να την προσεγγίσετε με σκάφος από την κοντινή παραλία Φυριπλάκα. Η ανταμοιβή γι’ αυτή την τολμηρή κατάβαση (ή τη χαλαρωτική βόλτα με σκάφος) είναι μια πεμπτουσία της ελληνικής παραλίας που είναι γαλήνια και εκπληκτική, με ήρεμα, κρυστάλλινα νερά, γράφει ο Hamish Lister.

Παραλία Σαρακίνικο (Μήλος)

 Photograph: SHansche/Getty Images

Το Σαρακήνικο είναι μια εκπληκτική παραλία στη Μήλο, σημειώνει η katherine Cummins. Οι λευκός ηφαιστειακός βράχος, που σμιλεύεται από τον άνεμο και τα κύματα, καμπυλώνει πάνω από τα ζαφειρένια νερά και προσφέρει στους λουόμενους μια άγρια παιδική χαρά μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο με μια λωρίδα λευκής άμμου και ψηλούς βράχους. Φέρτε μαζί σας τα παπούτσια θαλάσσης για να σκαρφαλώσετε πάνω στα βράχια πριν βουτήξετε τα γαλαζοπράσινα νερά. Πέρα από την ακτή ξεπροβάλλουν μικρά νησάκια, έτοιμα να κατακτηθούν.

Νταμούχαρη (Πήλιο)

 Photograph: Anna Mikhailenko/Alamy

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον Άγιο Ιωάννη στη χερσόνησο του Πηλίου, γύρω από το ακρωτήρι, βρίσκεται η Νταμούχαρη, μια υπέροχη παραλία με βότσαλα, όπου γυρίστηκε η σκηνή του Dancing Queen από το Mamma Mia. Κάντε ηλιοθεραπεία, κολυμπήστε στα καθαρά νερά, πηδήξτε από ένα βράχο, κάντε ένα διάλειμμα στην ταβέρνα για μια παγωμένη μπίρα και επαναλάβετε, γράφει η Lisa J.

Βοϊδοκοιλιά (Μεσσηνία)

 Photograph: verve231/Getty Images

«Η παραλία Βοϊδοκοιλιά ονομάζεται επίσης Βουβότα, που σημαίνει κοιλιά βοδιού. Με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά της και την εξαίσια καμπύλη της -την οποία πιθανώς κάποιος πριν από χιλιάδες χρόνια παρομοίασε με βόδι- πρέπει να είναι από τα πιο παραδεισένια και εξωτικά μέρη της Ευρώπης», σχολιάζει η Adriana Evans. «Όντας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο δεν είναι τόσο πολυσύχναστη ίσως όσο κάποιες από τις παραλίες των νησιών και αυτός είναι ακόμα ένας καλός λόγος για διακοπές στη Μεσσηνία» τονίζεται. 

Παραλία Ψαρόλακας (Λάρισα)

Ο Ψαρόλακας στην ανατολική ακτή είναι μια χαλαρή, προστατευμένη βραχώδης παραλία, προσβάσιμη μόνο από έναν χωματόδρομο. Το boho beach bar στο κάτω μέρος του αποζημιώνει για το υποτονικό ταξίδι μέχρι να φτάσετε εκεί. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον παγωμένο καφέ τους σε μεγάλα πουφ ή σε κουνιστές πολυθρόνες και στη συνέχεια, όταν η ζέστη είναι υπερβολική, να δροσιστούν με μια βουτιά στα ζεστά πράσινα νερά. Ο ρηχός όρμος, σημειώνει η Emily Nousios, επιτρέπει ένα ασφαλές και εύκολο κολύμπι, αν και να είστε προσεκτικοί με τους μικρούς αχινούς. Είναι μια υπέροχη, ήσυχη παραλία-θησαυρός για την οικογένεια, όπου μπορούν να διασκεδάσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς.

Παραλία Γιδάκι (Ιθάκη)

 Photograph: photo_stella/Alamy

Η αστραφτερή λευκή άμμος της παραλίας Γιδάκι στην Ιθάκη είναι τόσο φωτεινή που θα θαμπωθείτε εάν δεν φοράτε καλά γυαλιά ηλίου. Η παραλία προσεγγίζεται καλύτερα με σκάφος ή θαλάσσιο ταξί από το Βαθύ, την κύρια πόλη του νησιού (αν και υπάρχει μονοπάτι από τον Σκίνο, όπου υπάρχει μια ευχάριστη παραλία με βότσαλα, -περίπου μια ώρα πεζοπορίας). Ο συνδυασμός του εκτυφλωτικού λευκού βότσαλου, της καταγάλανης θάλασσας και της έντονης ηλιοφάνειας αποτελούν ένα ισχυρό οπτικό κοκτέιλ. Μπείτε στο νερό και απολαύστε το εκπληκτικό σκηνικό των απότομων, καλυμμένων με δέντρα βράχων. Είναι σαν να επιπλέετε στον παράδεισο. Καθώς το σούρουπο πλησιάζει, θεωρώ, λέει η Grace, ότι το να πίνεις μια μπίρα, τρώγοντας χταποδοσαλάτα στην παραλιακή καλύβα, είναι ένας ωραίος τρόπος για να κλείσεις την ημέρα σου.

Παραλία Βουτούμι (Αντίπαξοι)

 Photograph: Stuart Black/Alamy

Η παραλία του Βουτουμιού στους Αντίπαξους μπορεί να μην είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη (φτάσαμε εκεί με καραβάκι από τους Παξούς, λέει η Maria), αλλά αυτό έχει βοηθήσει να διατηρηθεί η εκπληκτική ομορφιά της. Λευκή άμμος με κρυστάλλινα γαλάζια νερά, είναι ένα τέλειο, σχετικά ήσυχο μέρος, ιδανικό για οικογένειες και ζευγάρια.

Παραλία Πόρτο Τιμόνι (Κέρκυρα)

 Photograph: carmengabriela/Getty Images

Αποφύγετε τα πλήθη, συμβουλεύει ο Gaynor Ray, και κολυμπήστε στην ηρεμία, στα γαλαζοπράσινα νερά του καλύτερα κρυμμένου μυστικού της Κέρκυρας, του Πόρτο Τιμόνι. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη παραλία διπλής όψης, η οποία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι οδηγοί, είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ωστόσο μπορείτε να παρκάρετε στο δρόμο κοντά στο εστιατόριο Porto Timono και να περπατήσετε προς τα κάτω περίπου 20 λεπτά για να φτάσετε στην παραλία με τα πόδια. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στην παραλία, αλλά μπορείτε να σταματήσετε στο εστιατόριο στο δρόμο της επιστροφής για ένα δροσιστικό κοκτέιλ καρπούζι και πανοραμική θέα στις απομονωμένες παραλίες.

  ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr