Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 10:02

Guardian: Έξι ελληνικοί προορισμοί για ήρεμες διακοπές (pics)

Guardian: Έξι ελληνικοί προορισμοί για ήρεμες διακοπές (pics)
Astypalea island in the Dodecanese archipelago. Photograph: Hemis/Alamy

Όπως είναι γνωστό, η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει τιμήσει πολλές φορές τη χώρα μας με εκτενή αφιερώματα που παρουσιάζουν προορισμούς για αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα, κάθε εποχή του χρόνου.

Αυτή τη φορά, σε πρόσφατο άρθρο του, ο Guardian προτείνει στους αναγνώστες του πανέμορφα ελληνικά νησιά τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά όσο η Σαντορίνη και η Μύκονος, αλλά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας που προσφέρονται για ήρεμες διακοπές πέρα από τα συνηθισμένα, όπως τη Γιάλοβα.

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική εφημερίδα καλεί τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν φέτος το καλοκαίρι 6 προορισμούς «κρυφά διαμάντια» της Ελλάδας, για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα ή το βουνό μακριά από τις ορδές τουριστών.

Αλόννησος

 Photograph: Steve Taylor ARPS/Alamy

Η Αλόννησος είναι ένας προορισμός χαμηλών, ιδανικός για ταξιδιώτες που επιθυμούν να βγουν εκτός πεπατημένης και να περάσουν ήσυχες διακοπές σε επαφή με τη φύση. Εδώ βρίσκεται το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας -και το μεγαλύτερο της Ευρώπης- που περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο και τη θαλάσσια περιοχή, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρα-Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) και 22 ξερονήσια. Αυτό το σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Κύθνος

 Photograph: Germaine Alexakis/Alamy

Χρειάζεστε μόλις δύο ώρες από το Λαύριο και τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά για να βρεθείτε σε αυτό το νησί των Κυκλάδων που θα σας γοητεύσει με την απλότητα και τη μοναδική ομορφιά του. Η Κύθνος έχει αμέτρητες παραλίες που στην πλειοψηφία τους είναι ανοργάνωτες, γραφικά χωριά, ολόλευκα ξωκλήσια, μια Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και πολλά ακόμα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν.

Αστυπάλαια

 Photograph: Hemis/Alamy

Η Αστυπάλαια είναι το είδος του νησιού που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Τα ασβεστωμένα σπίτια θυμίζουν Κυκλάδες, οι παραλίες είναι παρθένες και άγριες και η φιλοξενία γενναιόδωρη και αυθεντική. Στο άρθρο του Guardian γίνεται αναφορά στο ότι η Αστύπαλαια μετατρέπεται σε νησί πρότυπο βιωσιμότητας, με σύμμαχο τη Volkswagen. Από φέτος, βενζινοκίνητα δημοτικά λεωφορεία, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα θα αντικαθιστούν από ηλεκτροκίνητα, ενώ ο δήμος της Χώρας στοχεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα και στα ενοικιαζόμενα και ιδιωτικά οχήματα.

Γιάλοβα, Μεσσηνία

 Photograph: verve231/Getty Images

Με την ξακουστή παραλία Βοϊδοκοιλιά σε απόσταση αναπνοής και τα δεκάδες μνημεία γύρω γύρω, από τα Ανάκτορα του Νέστορα μέχρι το Παλαιόκαστρο και το Νιόκαστρο της Πύλου, αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, λίγα χιλιόμετρα νότια του Costa Navarino, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών που τον χρησιμοποιούν ως βάση για τις διακοπές και τις εξορμήσεις τους στη Μεσσηνία. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπος που αποτελεί κύριο αποδημητικό σταθμό των πουλιών στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική. Πρόκειται επίσης για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Ιωάννινα

 Photograph: SaGa/Alamy

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι ένας μοναδικός προορισμός που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό, μαγευτική φύση και γαστρονομικές απολαύσεις. Η Λίμνη Παμβώτιδα είναι το στολίδι των Ιωαννίνων, ενώ το νησάκι της, στο οποίο μπορείς να πας με καραβάκια που φεύγουν από τον Μόλο, είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται. Έχει τα δικά του σπίτια και παραδοσιακά μαγαζιά, καθώς και μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Άθως, Χαλκιδική

 Photograph: Christophe Boisvieux/Getty Images

Η χερσόνησος του Άθω στην ανατολική Χαλκιδική είναι περισσότερο γνωστή για το Άγιο Όρος, αλλά η μοναστική διοίκηση καλύπτει μόνο τα δύο τρίτα της χερσονήσου. Στο υπόλοιπο ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει δεκάδες παραλίες, καταπράσινα μονοπάτια πεζοπορίας, αρχαιολογικούς χώρους όπως τα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και ήσυχες παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Ιερισσός και η Ολυμπιάδα. Το κορυφαίο αξιοθέατο είναι, φυσικά, το Άγιο Όρος και το διοικητικό του κέντρο, η Ουρανούπολη. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι η Αμμουλιανή, ένα νησί με παρθένες παραλίες.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr