Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 08:35

Guardian: Δύο ελληνικοί προορισμοί στις προτάσεις του για ταξίδια με οικολογική συνείδηση (pics)

Είκοσι δύο ιδέες για διακοπές σε προορισμούς στους οποίους η πρόσβαση δεν επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, εμπεριέχοντας πλούτο που δεν κατασπαταλά τους ενεργειακούς πόρους φιλοξενεί ο Guardian.

Ανάμεσα στις προτάσεις του φιγουράρουν η Θεσσαλονίκη και η Ήπειρος. Δύο σημεία που επιλέχθηκαν από τους ταξιδιωτικούς συντάκτες του Guardian για την ευρύτητα των δραστηριοτήτων που προσφέρουν, την αύρα και την ατμόσφαιρά τους.

Ειδικότερα, σε ένα εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «22 ιδέες για βιώσιμες διακοπές το 2022 που ονειρευόμαστε», ο Άλεξ Κινγκ και ο Τζον Μαλαθρώνας γράφουν για τη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο και εξηγούν τους λόγους που θα ήθελαν να μπουν στο πρώτο αεροπλάνο και να βρεθούν στη χώρα μας.

Ο πρώτος αναφέρεται στις διακοπές του στα ελληνικά νησιά και χαρακτηρίζει τις παραλίες «ειδυλλιακές και απομονωμένες» και παράλληλα κάνει ειδική μνεία στην «πλούσια και περίπλοκη αστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης πόλης της Ελλάδας».

«Το συγκινητικό βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Mark Mazower, Salonica: City of Ghosts, με μετέφερε από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή, την ενσωμάτωση της πόλης στο νέο ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και τις συνέπειες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής συνεχίζει να βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι βαθύτερης εθνικιστικής εχθρότητας, η ιστορία της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης της Θεσσαλονίκης είναι μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν δίπλα-δίπλα ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη πόλη στην Ευρώπη με πλειοψηφικό εβραϊκό πληθυσμό – η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αν και λίγοι επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη ενέργεια της Θεσσαλονίκης επιβιώνει σήμερα, με μια ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Πρόσφατα ονομάστηκε η πρώτη πόλη γαστρονομίας της Unesco στην Ελλάδα.

Θα πάω για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο με ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Αθήνα που ξεκινούν αυτόν τον μήνα. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, πάρτε ένα τρένο για Μπάρι ή Ανκόνα στην Ιταλία, μετά με πλοίο για Πάτρα και συνεχίστε με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους (ΟΣΕ) μέσω Αθήνας προς Θεσσαλονίκη (με ένα λεωφορείο στο πρώτο, τμήμα Πάτρα-Κιάτο)».

Ο Τζον Μαλαθρώνας από την άλλη, ονειρεύεται την Ήπειρο και ιδιαίτερα την Πάργα και τα Σύβοτα.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει όταν ήταν μικρός είχε ταξιδέψει στην Πρέβεζα και τώρα εύχεται να επιστρέψει.

«Τα Σύβοτα, βορειότερα, παρουσιάζουν ένα αταίριαστο θέαμα στους λάτρεις της Ελλάδας: ένα ορεινό χωριό που κυριαρχεί πάνω από μια υπέροχη ακτή, του οποίου η χαμηλή γραμμή δέντρων μοιάζει με νορβηγικό φιόρδ. Από καιρό λαχταρούσα να εξερευνήσω το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών υπεράκτιων νησιών και τις παρθένες αμμώδεις παραλίες τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης, τονίζει ότι η Πρέβεζα είναι «μια απολαυστική, χαλαρή πόλη» που αξίζει κανείς να εξερευνήσει ενώ δεν ξεχνά την Αρχαία Γιτάνα και τη Δωδώνη.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα του Guardian:

Σκωτία, νησί Eigg

 Photograph: Ashley Cooper/Getty Images

Θεσσαλονίκη

 Photograph: Teodor Lazarev/Alamy

Γαλλία, πάρκα της Γκρενόμπλ

 Photograph: Marco Maccarini/Getty Images

Ιταλία, Μολίζ

 Photograph: Westend61 GmbH/Alamy

Τσεχία, Πράγα

 Photograph: Marketa Novakova/Alamy

Ήπειρος

 Photograph: LordHenriVoton/Getty Images

Σλοβενία, Πιράν

 Photograph: mauritius images/Alamy

Γερμανία, Black Sea

 Photograph: Bikepacking Germany

Ισπανία, Γαλικία

 Photograph: Karen Goncalves/Getty Images

Ουαλία, νησί Bardsey 

 Photograph: tirc83/Getty Images

Πορτογαλία, Οικολογικό καταφύγιο στο Olhão

 Photograph: Ash James

Βέλγιο, Αμβέρσα 

 Photograph: Karin Borghouts/KMSKA

Πορτογαλία, Ericeira

 Photograph: BREK/Joao Bracourt

Αγγλία, Lake District

 Photograph: Clearview/Alamy

Κροατία, 700 χιλιόμετρα υδάτινων οδών

 Photograph: Hemis/Alamy

Ισπανία, Ταραγόνα

 Photograph: Bep-Salvia/Getty Images

Αγγλία, Τείχος του Αδριανού

 Photograph: David Taylor Photography: Alamy

Σουηδία, ξύλινο ξενοδοχείο στην ανατολική ακτή

 Photograph: Kristofer Samuelsson

Γαλλία, ακτογραμμή της Βρετάνης

 Photograph: Alamy

Αγγλία, Eden Project

 Photograph: Steve Tanner

Ιρλανδία, County Waterford

 Photograph: Andrea Pistolesi/Getty Images

Αυστρία, Lech-Zurs

 Photograph: Ian Dagnall/Alamy