Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 08:24

Τα πιο εντυπωσιακά φιόρδ της Νορβηγίας - Σαν να έχουν βγει από παραμύθι (pics)

Τα πιο εντυπωσιακά φιόρδ της Νορβηγίας - Σαν να έχουν βγει από παραμύθι (pics)
Φωτογραφία instagram: giulio.paolo.micheli

Η Νορβηγία είναι μια χώρα με πολλές ανεξερεύνητες ομορφιές, φημισμένη για τα μαγευτικά φιόρδ της, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι.

Τα τοπία τριγύρω τους με τα κρυστάλλινα νερά, τους πανύψηλους βράχους και τα πυκνά, καταπράσινα δάση, είναι εντυπωσιακά.

Τα φιόρδ είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη για να δείτε στη Νορβηγία και όχι μόνο λόγω της υπέροχης θέας τους. Υπάρχουν πολλά για τους τολμηρούς εξερευνητές που τους αρέσει η περιπέτεια, από μονοπάτια πεζοπορίας έως ξεναγήσεις για ψάρεμα και ακόμη και εκδρομές με καγιάκ.

Όσο για το πότε είναι καλύτερα να τα επισκεφθείτε; Οι μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θεωρούνται συχνά ως η καλύτερη περιόδος για να αντικρίσετε τη θέα με το καταπράσινο τοπίο και την πληθώρα της άγριας ζωής. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 φιορδ στη Νορβηγία, με αρκετά από αυτά να προκαλούν δέος.

Παρόλο που δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε αυτή τη στιγμή, δεν είναι κακό να τα σημειώσετε στη λίστα σας για το επόμενο ταξίδι σας, όταν φυσικά οι συνθήκες θα το επιτρέπουν.

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στο αφιέρωμα του iefimerida σε μερικά από τα καλύτερα Νορβηγικά φιορδ που αξίζουν να τα έχετε υπόψη σας, για τις μελλοντικές περιπέτειες σας.

Geirangerfjord

Υπάρχει κάτι μαγευτικό για αυτό το αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με τις χιονισμένες βουνοκορφές, τους απόκρημνους βράχους και τους αιθέριους καταρράκτες που βρίσκονται μέσα στα πυκνά πράσινα δάση. Οι παγετώνες χάραξαν τους βράχους, δημιουργώντας τα εντυπωσιακά τοπία και υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το τοπίο.

Sognefjord

Το μακρύτερο και βαθύτερο φιόρδ της Νορβηγίας προσελκύει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες της χώρας χάρη στα εκπληκτικά βουνά και τα άγρια δάση που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών με τα γαλαζοπράσινα νερά της. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα αμέτρητα εθνικά πάρκα, δίπλα σε ιστορικούς χώρους και εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας στο Urnes, της παλαιότερης στη Νορβηγία.

Hardangerfjord

Το δεύτερο μακρύτερο φιόρδ στη Νορβηγία είναι ιδανικό για όσους αγαπούν την εξερεύνηση, είτε πρόκειται για μια επίσκεψη σε ένα από τα αμέτρητα γοητευτικά χωριά της περιοχής, είτε για μια πεζοπορία στον σχηματισμό βράχου Trolltunga, που πρέπει να επισκεφθείτε μόνο και μόνο για την απίστευτη θέα. Όταν έρχεται ο χειμώνας, το Hardangerfjord μεταμορφώνεται σε μια πραγματική χειμερινή χώρα των θαυμάτων, με δραστηριότητες όπως επικές πεζοπορίες στον μπλε πάγο που καλύπτει την περιοχή.

Nordfjord

Το Nordfjord μοιάζει να είναι μέρος σκηνικού ταινιών, το οποίο προσφέρει ένα μείγμα παγετώνων, χιονισμένων βουνών, καταπράσινων δέντρων και γαλαζοπράσινων νερών. Υπάρχουν φιλικές προς το κολύμπι περιοχές στο φιόρδ όπου μπορείτε να κάνετε μια βουτιά ενώ απολαμβάνετε επίσης τη θέα, ή στην ξηρά υπάρχουν πολλά χωριά για να ανακαλύψετε και να ακολουθήσετε μονοπάτια πεζοπορίας.

Isfjord

Κρυμμένο στο αρχιπέλαγος Svalbard (παρεμπιπτόντως ένα από τα καλύτερα μέρη της Νορβηγίας για να δείτε το Βόρειο Σέλας), αυτό το απομακρυσμένο σημείο έχει θέα στα βουνά Spitzbergen. Είναι ένα φιόρδ για τους πιο δραστήριους παραθεριστές με δραστηριότητες όπως ψάρεμα, καγιάκ στη θάλασσα και ορειβασία.

Aurlandsfjord

Πρόκειται για ένα παρακλάδι του Sognefjord μήκους 29 χιλιομέτρων, κατά μήκος των ακτών του Aurlandsfjord, όπου θα βρείτε γραφικά χωριά όπως το Undredal, το Aurland και το Flåm. Περιμένετε να συναντήσετε μερικά απόκρημνα βράχια και βουνοπλαγιές που έχουν διαμορφωθεί χάρη στους παγετώνες, γεγονός που καθιστά αυτό το φιόρδ, να είναι ένας από τα ομορφότερα στη Νορβηγία. Για ασυναγώνιστη θέα της περιοχής, κατευθυνθείτε προς την πλατφόρμα Stegastein, η οποία εκτείνεται 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Nærøyfjord

Αυτό το φιόρδ, το οποίο αποτελεί τον στενότερο βραχίονα του Sognefjord, πήρε το όνομά του από το «Njord», τον Σκανδιναβό θεό της θάλασσας. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το στενότερο σημείο του έχει πλάτος περίπου 250 μέτρα. Υπάρχουν πολλές εκδρομές με σκάφος και κρουαζιέρες για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θέα από το νερό, ενώ στην ξηρά θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την ιστορία της περιοχής, χάρη στα χωριά των Βίκινγκ, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε.

Lysefjord

Το Lysefjord είναι γνωστό ως το «σπίτι» του Pulpit Rock της Νορβηγίας, επίσης γνωστό ως Preikestolen, το οποίο είναι ένας απότομος βράχος που βρίσκεται περίπου 604 μέτρα πάνω από τα νερά του φιορδ. Εάν δεν είστε έμπειρος περιπατητής, τότε μια πεζοπορία με οδηγό θα μπορούσε να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Δεν υπάρχουν φράχτες ή πύλες κατά μήκος του Pulpit Rock, καθώς οι αρχές δεν θέλουν να μειώσουν τη φυσική ομορφιά του. Οι κινηματογραφόφιλοι, μπορεί να το αναγνωρίσουν ως μία από τις τοποθεσίες της ταινίας «Mission: Impossible - Fallout».

Romsdalsfjord

Με μήκος 94 χιλιόμετρα, το Romsdalsfjord προσφέρει θέα στα χιονισμένα βουνά, κρεμαστές κοιλάδες και πολλά νησιά, οπότε μάλλον θα σας μαγέψει... Η περιοχή διαθέτει επίσης πολλές πόλεις και χωριά, με όμορφα ξενοδοχεία καθώς και κέντρα δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα πάντα, από πεζοπορίες έως ορειβασία.

Trollfjord

Με μήκος μόλις 2 χλμ., αυτό το μικρό αλλά επιβλητικό φιόρδ, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα νησιά Lofoten και περιβάλλεται από απότομα βουνά. Επειδή είναι στενό, τα μεγαλύτερα πλοία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φιόρδ, γεγονός που το βοήθησε να παραμείνει σχετικά παρθένο. Το αποτέλεσμα; Καταπράσινα δάση γεμάτα άγρια ζωή και διάφορα είδη πουλιών.